nieuws

BouwOnline heeft alles in huis Nieuwe site opvolger van IntraBouw

bouwbreed Premium

den haag – De website BouwOnline is afgelopen vrijdag geopend. Uitgever is IntraBouw, het bedrijf waar deze zomer uitgever Ten Hagen en Stam in is gestapt, naast oprichter SFB.

IntraBouw was de eerste twee jaar van zijn bestaan alleen een besloten ‘extranet’ en bood daarvoor de technische infrastructuur. Met de komst van de uitgever kan BouwOnline zich meer richten op de inhoud en minder op de techniek.

De Internetsite BouwOnline (www.bouwonline.nl) is een vrij toegankelijke plek op het Internet, waar veel informatie gratis beschikbaar komt. Naast dagelijks bouwnieuws uit verschillende bronnen zijn er een discussieforum en een ‘Boekenplank’ waar bouwtechnische publicaties kunnen worden besteld. Voorzien van een acceptgirokaart krijgt de besteller zijn order toegestuurd. Verder wil de uitgever in de Bouwgids alle aan de bouw gerelateerde bedrijven van Nederland krijgen, in een database die op termijn ook door die bedrijven zelf te wijzigen is. Opname in de Bouwgids is in principe gratis, tenzij extra informatie en een bedrijfslogo worden toegevoegd.

De nieuwsvoorziening komt nu nog opvallend veel uit Cobouw, een publicatie van Ten Hagen en Stam, maar directeur M. de Jong van Intrabouw beklemtoont dat hij ook samenwerking met andere uitgevers zoekt: “Zij kunnen een positie krijgen binnen ons portaal, en daarmee de bezoeker optimaal bedienen.”

Gereedschap

“Met BouwOnline willen we de centrale plek voor professionals in de bouw zijn”, verklaart De Jong. “Een redactie werkt voortdurend aan het verzamelen van informatie en de ontsluiting van alle relevante bronnen op het Internet.”

“Overigens betekent dit niet dat wij afscheid nemen van ons extranet IntraBouw (www.ib.nl), dat afgeschermd al twee jaar tal van diensten biedt”, vervolgt hij. BouwOnline moet men zien als het voorportaal van IntraBouw. Naast de uitbouw van de gratis toegankelijke informatie gaan we ook binnen het extranet IntraBouw steeds meer efficiency-verhogende diensten aanbieden. Voor de buitenwereld wordt zo duidelijk dat we geen partij in de bouwhandel willen zijn, maar alleen het gereedschap aanbieden om het werk efficienter te laten verlopen.”

Daarbij denkt De Jong aan het bieden van zogenoemde ‘gedeelde applicaties’ voor het midden- en kleinbedrijf in de toekomst: “Initiatieven als MySap en een vergelijkbaar concept van Baan maken deze geintegreerde software beschikbaar voor bedrijven die geen geld hebben voor een traditionele licentie. Toegegeven, dit is nog toekomstmuziek, maar je ziet dat we die weg al zijn ingeslagen voor de uitwisseling van projectinformatie tussen bouwpartners, met ProjectNet van Bentley.”

Beveiliging

De Jong stipt nog een verandering in de positionering van zijn bedrijf aan: “Boden we tot nu toe vooral een telecomdiensten aan in de vorm van toegang tot het extranet, in de toekomst zullen we dat loslaten, daar zijn anderen veel beter in. En zij beschikken over meer schaalgrootte en expertise om het op deze markt vol te houden. Toegang verschaffen tot het netwerk is immers handelswaar geworden, zie de gratis Internet-aanbieders. Wij zoeken samenwerking met een aanbieder van die infrastructuur. Klanten die daar behoefte aan hebben, kunnen via die partner wel een directe verbinding met onze server maken, via een vaste lijn of door in te bellen. Want we weten dat dit soort beveiligingszaken belangrijk zijn voor velen.”

Toch lanceert IntraBouw nog dit najaar de toegangsmogelijkheid tot het extranet via een gewone Internet-verbinding met de beveiligde structuur van certificaten, aldus De Jong: “Wij reiken zo’n certificaat uit, dat ‘nestelt’ zich op de harde schijf van de afnemer en zodra die inlogt, controleert het systeem de echtheid van het certificaat.”

Een belangrijke verbetering van de efficientie ziet De Jong in het centraal beschikbaar maken van alle productinformatie van fabrikanten: “Als we dat voor elkaar hebben kun je elke vraag over een product via ons beantwoord krijgen. Zo worden we de kennis- en informatiebank die ons voor ogen staat.” De vrijdag geopende website BouwOnline is daarom slechts het begin van een nieuw tijdperk, verwacht De Jong.

‘We zijn geen partij in bouwhandel

maar bieden gereedschap voor

efficient werken’

Reageer op dit artikel