nieuws

Bouwminister in wurgende greep van liefdadigheid

bouwbreed

berlijn – Vrijwilligerswerk en liefdadigheid brengen de nieuwe Duitse bouwminister Reinhard Klimmt steeds meer in de knel.

Niet alleen is zijn voetbalvriend Hans-Joachim Doerfert wegens verdenking van corruptie in hechtenis genomen, maar nu moet ook zijn collega en Saarlandse minister van Binnenlandse Zaken Klaus Meiser zich voor justitie verantwoorden. Een van de onbeantwoorde vragen is waarom Caritas-manager Doerfert zo gul was en tot juli 1999 maandelijks 16.800 gulden overmaakte naar voetbalclub 1. FC Saarland.

Klimmt combineerde tot een jaar geleden de Saarlandse politiek met het voorzitterschap van de 1. FC Saarbrucken. Toen hij vorige herfst in de deelstaat Oscar Lafontaine opvolgde als minister-president deed Klimmt aan het voetbalfront een stapje terug en werd hij bij de club voorzitter van de raad van toezicht. Meiser vertolkte de rol van vice-voorzitter.

Op Caritas-topman Doerfert rust de verdenking ruim twee miljoen gulden te hebben verduisterd, onder meer door gesjoemel met reclamecontracten. En de 336.000 gulden die de weldoener naar (toen nog minister-president) Klimmt schoof zouden volgens justitie best wel eens bedoeld kunnen zijn om inkrimping van het beddental in de Caritas-klinieken te voorkomen.

De nieuwe bouwminister is zich van geen kwaad bewust en zegt alle geruchten zo snel mogelijk de wereld uit te willen helpen. De schenking in 1998 van drie ton aan Duitse marken herinnert hij zich niet meer precies. Waarschijnlijk was het Caritas-geld via een agentschap bestemd voor een tentoonstelling in Volklingen.

In Saarbrucken valt op te tekenen dat de contracten van de 1.FC met Caritas een farce zijn. Zo’n drie jaar lang ontving de voetbalclub voor sport-medische begeleiding in de Caritas-klinieken op papier maandelijks een schenking van een kleine twintigduizend gulden. Volgens Klimmt heeft hij het contract twee jaar geleden ongemerkt verlengd.

Reinhard Klimmt. Foto: EPA

Reageer op dit artikel