nieuws

Bouw volledig buiten bestek HSL-Zuid gegaan Aannemers begrijpen er niets meer van

bouwbreed Premium

utrecht – De consortia voor de HSL-Zuid Noordelijk Holland hebben zich niet aan het bestek gehouden. Dat blijkt althans uit een brief die de deelnemende bedrijven van de projectdirectie hebben gekregen. De aannemers zelf begrijpen er niets van.

Waar in eerste instantie werd gemeld dat de prijs-kwaliteitverhouding van de aanbiedingen voor het stuk onderbouw van de HSL niet goed zou zijn, is nu duidelijk dat het draait om de zogenoemde non-conformiteit. Dat wil zeggen dat de inschrijvers zich niet aan het bestek zouden hebben gehouden.

“Wij hebben voor ons consortium geen idee wat het is waar we het bestek niet gevolgd hebben”, zegt HBG-woordvoerder Arno Pronk. In dat consortium zitten de drie HBG-dochters HBW, HAM-Van Oord en HWZ en Heijmans, NBM-Amstelland en Philip Holzmann.

Teleurgesteld

Het consortium is “teleurgesteld”. Van de zomer hebben de nodige mensen hun vakantie moeten opofferen om voor 1 september de aanbieding de deur uit te krijgen. In een bestek als de HSL gaan al gauw zo’n 30.000 tot 35.000 manuren zitten.

“Wij zijn inderdaad teleurgesteld, gezien alle kosten, moeite en energie die we erin gestopt hebben. Wij zijn er ook van overtuigd dat we binnen het programma van eisen een optimale prijs-kwaliteitverhouding hebben geleverd”, aldus Pronk.

Eenzelfde teleurstelling valt te beluisteren bij de BAM-groep, die samenwerkt met Jan de Nul, Hegeman, John Mowles, Besix en Nishimatsu. Verder dan “jammer, betreurenswaardig”, wil ir. N.J. de Vries van de Raad van Bestuur niet gaan. Maar ook hij zet vraagtekens bij de non-conformiteit van de aanbieding. “We zullen de aanbestedende dienst zeker om een nadere toelichting vragen.”

Discussie

Hij zou het een goede zaak vinden om eens te praten over het fenomeen van ingetrokken aanbestedingen. “We zijn toe aan een rustige discussie over de vraag hoe deze problemen in de wereld komen en vervolgens hoe we ze er weer uit kunnen krijgen”, aldus De Vries.

Naar het zich laat aanzien zullen deze beide consortia weer inschrijven op de nieuwe aanbesteding. Die kan goedkoper uitpakken omdat de projectdirectie in vergelijking met de oorspronkelijke aanbesteding de verbreding van enkele wegvakken van A4 en grondwerk ten behoeve van een logistiek centrum heeft laten liggen.

Op pagina 2: Wat wil Netelenbos.

Reageer op dit artikel