nieuws

Bom voor veilige ambassade VS treft de buren het hardst

bouwbreed

ottawa – Een Amerikaanse ambassade bouwen is geen eenvoudige taak. De Verenigde Staten is het machtigste land in de wereld en wellicht daarom zijn officiele gebouwen van de VS in het buitenland een geliefd doelwit van demonstraties en terroristische acties.

De afdeling die verantwoordelijk is voor bouw, bescherming en onderhoud van de ambassades en andere gebouwen waarin Amerikaanse diplomaten en hun gezinnen werken en wonen, praat daarom niet graag over hoe dergelijke kantoren en huizen worden gebouwd.

Men Beperkt zich tot wat algemene uitspraken: het is nodig is dat een ambassade niet omringd wordt door hogere gebouwen, er moet ruimte zijn tussen de ambassade en de straat, er wordt veel speciaal versterkt beton gebruikt en huizen en kantoren in buitenwijken moeten via meer dan een weg bereikbaar zijn. Maar tegelijkertijd wil Amerika diplomaten niet wegstoppen in onvriendelijke bunkers.

De nieuwe Amerikaanse ambassade in Ottawa, de hoofdstad van Canada, is een voorbeeld van een compromis dat in sommige gevallen in veilig geachte steden bereikt kan worden. De ambassade ligt middenin de stad, vlak bij het parlementsgebouw en de ambtswoning van de premier. Het gebouw ligt 9 meter van de straat, niet de 30 meter die verplicht werd gesteld in 1985. Verder is afgeweken van de verplichting dat niet meer dan 15 procent van de buitenwand uit glas mag bestaan.

Toch zijn er wel degelijk allerlei veiligheidsmaatregelen genomen, maar ze zijn verborgen. Voorbijgangers kunnen bijvoorbeeld door een glazen wand kijken. Maar dat glas is 7,5 cm dik en kogel- en bombestendig. Een glazen wand aan de andere kant van is minder doorzichtig, er zit een betonnen muur achter met een aantal kleine ramen.

Veilig

De Amerikanen zijn er gerust op dat hun diplomaten veilig zijn. Maar sommige Canadezen beginnen zich zorgen te maken over hun gebouwen in de buurt. De National Gallery bijvoorbeeld, een groot museum met 5.307 ramen, staat een 200 meter verderop.

Als er ooit een bomaanslag wordt gepleegd op de Amerikaanse ambassade, zal die er waarschijnlijk redelijk van afkomen. Maar de ruiten van het museum en andere gebouwen in de buurt zullen grote schade lijden bij een dergelijke aanslag.

Reageer op dit artikel