nieuws

Bezoekers vlindertuin raken uit evenwicht

bouwbreed Premium

havelte – Een groot deel van de bezoekers van de overdekte vlindertuin Papiliorama in Havelte, een toeristische attractie die in december vorig jaar werd geopend, heeft last van evenwichtsstoornissen, duizeligheid en braakneigingen. De schuine lijnen in het ontwerp van het futuristisch gebouwde glazen paviljoen, dat de vorm heeft van een gedeukte schoenendoos, veroorzaken desorientatie en ‘zeeziekte’ onder het publiek.

Initiatiefnemer E. Hendriks, die circa een miljoen gulden investeerde in de nog nieuwe attractie, ziet zijn ‘jongensdroom’ in rook opgaan. Gemiddeld ziet de directeur per maand nu nog een kleine tweeduizend bezoekers het Papiliorama binnenkomen. “Vrijwel iedereen, van jong tot oud, staat na het betreden van de overdekte tropische tuin instabiel op de benen. Twintig procent heeft echt last van duizeligheid en evenwichtsstoornissen en een kleine groep heeft zelfs braakneigingen en roept spontaan: ik kom hier nooit meer”, aldus Hendriks.

Verantwoordelijk

Volgens Hendriks is het probleem achteraf redelijkerwijs niet meer te verhelpen. “Zo’n structurele klacht gaat van mond-tot-mond. Als het zo doorgaat, kan ik de tent op termijn wel sluiten. Toch houd ik de architect hiervoor verantwoordelijk. Ik ben met hem onlangs het gebouw nog eens doorgelopen en ook zelf stond hij daarna niet al te vast op z’n benen. Bovendien heeft de architect min of meer toegegeven dat het bureau heeft verzuimd een gedegen vooronderzoek te plegen. De vraag blijft natuurlijk of dat voldoende grond is om de schade op het architectenbureau te kunnen verhalen. Dat laat ik momenteel uitzoeken.”

Architectenbureau Wouda en Van der Schaaf heeft laten weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor de evenwichtsproblemen van bezoekers van het Papiliorama. Voor wat betreft de inrichting zou eigenaar Hendriks zijn afgeweken van het oorspronkelijke totaalontwerp van de architect. Zo zouden door hem eigenhandig niveauverschillen zijn aangebracht en een deel van de ramen met witte verf zijn dichtgeschilderd. Hierdoor is het zicht op de horizon en de omgeving weggevallen, waardoor genoemde problemen volgens het architectenbureau zijn ontstaan.

Betreden van deze ruimte kan lichte zeeziekte veroorzaken

Reageer op dit artikel