nieuws

Berkvens wil Europese markt veroveren

bouwbreed Premium

someren – In de grote fabriekshal waar elke twaalf seconden een deur wordt gemaakt, hangt aan de muur een affiche met de afbeelding van een steigerend wit paard. ‘Berkvens deuren, paradepaardjes in de bouw’, luidt het onderschrift. De boodschap die het affiche uitdraagt, zal de komende jaren nog meer geldigheidswaarde krijgen. De gelijknamige deurenfabriek uit het Brabantse Someren neemt per 1 januari 2000 het bedrijf Svedex uit Varsseveld over.

Door de overname ontstaat een onderneming die in Europa tot een van de sterkste partijen zal behoren wat betreft de productie van binnendeuren en -kozijnen.

De nieuwe combinatie zal in het buitenland als een bedrijf opereren, maar in Nederland functioneren als twee zelfstandige ondernemingen met eigen management en eigen verkooporganisaties. Daarnaast komt er een overkoepelend management. “Een volledige integratie is de komende jaren nog niet te verwachten”, benadrukt Ralph van Dooren, algemeen directeur van Berkvens.

Het in 1948 opgerichte familiebedrijf Berkvens heeft 250 werknemers in dienst. Jaarlijks produceert de onderneming zo’n 550.000 deuren en 300.000 kozijnen. De omzet bedraagt dit jaar 80 miljoen gulden. Het Gelderse Svedex heeft 300 werknemers in vaste dienst en produceert ruim 800.000 deuren. De kernactiviteit wordt gevormd door gelakte deuren.

De Europese markt, risicospreiding en schaalvergroting zijn de kernwoorden waarmee Van Dooren en zijn zwager Paul de Lau, tevens commercieel directeur, doel en belang van de overname uitleggen.

Logicon

Voor Berkvens is Nederland nog steeds de grote markt. Het bedrijf levert rechtstreeks aan aannemers in de woning- en utiliteitsbouw. De afgelopen jaren maakte de familieonderneming grote naam met het Logicon-systeem. Dat is een geintegreerd logistiek containersysteem, waarbij de leverancier veel werk uit handen neemt van de aannemer. De co-makefilosofie achter het systeem houdt in dat Berkvens op afroep deuren en kozijnen met behulp van containers naar de bouwplaats brengt en daar eventueel ook monteert. Andere bedrijven hebben geprobeerd dit systeem te imiteren, maar zijn daar niet helemaal in geslaagd. Het grote voordeel voor Berkvens is namelijk dat de onderneming al vijftien jaar lang deuren en kozijnen op een locatie maakt. “Wij zijn daarin uniek”, zegt De Lau. Door nu ook voor Svedex kozijnen te maken, kunnen we de knowhow op het gebied van montage op Svedex overbrengen. “Er komt ook een variant op ons bestaand Berdo-kozijn”, zegt Van Dooren.

Concurrent

Met de overname van Svedex, heeft Berkvens ook een concurrent uit de markt gekocht. Svedex heeft een sterke positie in Duitsland en is ook zeer actief in Frankrijk. “Er is een Europa op komst”, zegt van Dooren. “We willen ons niet meer richten op een specifiek product en op een markt. Om terug te keren naar onze specialiteit, zijn we al te ver doorgegroeid. Het is mijn overtuiging dat daar niets meer tussen zit. We zijn te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken.”

Met een na 2001 te voorspellen daling van de bouw van woningen, zal de nieuwe combinatie zich in toenemende mate richten op de utiliteitsbouw en het buitenland. Met name voor de Europese markten zijn er grote perspectieven. Mede in verband hiermee komen er volgend jaar twee nieuwe fabrieken in Someren met een totale investering van circa 15 miljoen gulden.

De overname van Svedex door Berkvens levert behalve efficientere productie, innovatie, samenvoeging van productassortimenten, ook uitwisseling van expertise en aanzienlijke kostenbeparingen op. Grootschaliger en dus voordeliger inkopen en veel minder ontwikkelingskosten.

Gerust

De directie van Berkvens wil niets kwijt over de aankoopprijs van Svedex. Maar iedereen kan gerust zijn. Vakbonden en ondernemingsraden zijn om advies gevraagd, bij geen van de bedrijven vallen gedwongen ontslagen en zowel in Someren als in Varsseveld blijven de productielocaties bestaan. Ook de aandeelhouders van Svedex zijn akkoord.

De overname door Berkvens, de derde in drie jaar tijd, is met externe financiering en eigen middelen – “we hebben een sterke eigen vermogenspositie” – voltooid. Een beursgang is op korte termijn echter niet te verwachten. Daarvoor is de totale omzet nog te beperkt en een beursnotering is “geen doel op zich”.

De leiding van Berkvens ziet de toekomst zonnig in. “Twee familiebedrijven gaan intensief samenwerken. Beide zijn ze uit het niets voortgekomen, geleid door self-made-men’.

Reageer op dit artikel