nieuws

Bau-Fachmesse Leipzig moet stapje terug doen Verminderde belangstelling flinke tegenvaller

bouwbreed Premium

den haag – De Bau-Fachmesse in Leipzig, die de laatste decennia fors is gegroeid, moet dit jaar een stapje terug doen. Het aantal exposanten is beduidend minder dan in 1997 en het bezoekersaantal zal naar verwachting beneden de 100.000 zakken. De beurs is vandaag, woensdag, geopend en duurt tot en met zondag.

De teruglopende belangstelling moet een fikse tegenvaller zijn voor de organisatoren.

Het is voor de zevende maal dat deze tweejaarlijkse vakbeurs wordt gehouden en al die keren kwamen er meer bedrijven en meer bezoekers. De kentering van dit jaar kan voor een belangrijk deel ook toegeschreven worden aan de malaise waarin de Duitse economie – en derhalve de Duitse bouw – zich bevindt.

Opmerkelijk is dat tijdens de Bau-Fachmesse in Leipzig het aantal Canadese exposanten wel stijgt. Twee jaar geleden kwamen zij voor het eerst en wel met 31 bedrijven tegelijk. Nu zijn het er bijna vijftig. Ook uit Oost-Europa is er belangstelling. Zo zullen Polen, Rusland, Slowakije en Tsjechie zich met een landenpaviljoen presenteren.

De beurs laat wel een heel breed aanbod zien: daken, wanden, vensters en deuren, maar ook andere bouwmaterialen, bouwtechnieken, bouwmachines en gereedschappen.

Versnipperd

Zelfs sloop, recycling, wegenbouwuitrustingen en sleutelklare huizen komen aan bod. Ruimte is er ook voor (inrichting van) architecten- en stedenbouwkundige bureaus, vakliteratuur en communicatietechnieken.

Projectleider Michael Kynast ziet dat ietwat versnipperde aanbod als een pluspunt: “Leipzig ligt in het hart van Europa en binnen 250 kilometer wonen 34 miljoen mensen in steden en gebieden als Praag, Wroclaw, Poznan, Bohemen, Silezie. Hongarije, Slowakije en de Baltische staten liggen in de regio en in al die gebieden zullen de bouwactiviteiten in de komende jaren met 5 tot 10 procent stijgen. “Tien weken voor aanvang van de nieuwe eeuw – deze bouwbeurs is de laatste in deze eeuw – kan deze beurs een positief signaal geven en de curve van investeringen weer naar omhoog ombuigen”, stelt hij.

Meer

“Na de bouwhausse in de nieuwe Bondslanden”, geeft hij aan, “gaat het aanpassingsproces nog maar langzaam vooruit. Toch zal de komende jaren 90 tot 100 miljoen DM per jaar in de bouw worden geinvesteerd en dat is per inwoner meer dan in de oude Bondslanden.”

De beurs wordt gehouden in de bekende nieuwe Leipziger Messe, die duidelijk is aangegeven. De beurs is dagelijks open van 9 tot 18 uur, alleen zondag, sluit de deur om 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 23 DM. Wie niet op een dag alles kan bekijken, kan een passe-partout kopen voor 50 DM. Groepen krijgen fikse kortingen.

Reageer op dit artikel