nieuws

AVRO verloot kunstwerken Bouwbeurs tijdens twee televisieuitzendingen

bouwbreed Premium

den haag – De AVRO zendt komende zondag en een week later twee bijzondere ‘bouw’-afleveringen uit van het televisieprogramma Kunstblik. Presentatrice Angela Groothuizen verloot acht monumentale kunstwerken die op de laatste Bouwbeurs te zien waren. Bouwers, sponsors van de kunstwerken, tonen zich enthousiast over het project, ondanks de hoge kosten.

Stichting Beeldstroom, bemiddelaar tussen kunstenaar en Bouwbeurs, polste de betrokken bouwers of ze ‘hun’ object na de beurs voor verloting wilden afstaan aan een non-profit instelling. Het kunstwerk moest uiteraard wel geschikt zijn voor plaatsing en de bouwer moest liefst ook de plaatsingskosten voor zijn rekening nemen.

Sommige objecten bleken bijvoorbeeld te veel geintegreerd in de standbouw of vrijwel niet transportabel. Daarbij diende de plek waar het beeld zou worden geplaatst zich te lenen voor tv-opname, om de monumentale werking goed tot haar recht te laten komen.

SAFE uit Arle-Rixtel, specialist in steigers en bekistingen, kijkt met veel voldoening terug op het project. Kunstenares Ellen Faber vervaardigde een object uit stempels, valkoppen en beton voor SAFE, dat geselecteerd werd voor de opname van Kunstblik. De aanvankelijke kostenschatting van het hele traject bleek weliswaar veel te laag, maar directeur Jan de Leeuw heeft er geen moment spijt van gehad.

De Leeuw, met gepaste trots: “Kunstenaars hebben het niet breed, nu geef je ze meer kansen. En intern was het ook leuk voor de mensen eraan mee te werken. Dat geeft toch een beetje afleiding naast de abstracte, realistische dingen waar we anders mee bezig zijn. Zo’n kunstwerk is ook weer eens wat anders dan strakke bouw en een tuintje erom heen. Het zorgt voor aankleding van de leefomgeving.”

Ook Allplan, IT-specialist voor de bouw, zag zich geconfronteerd met hoge kosten en een hoop extra ‘rompslomp’, maar toont zich niettemin enthousiast. ‘Hun’ kunstwerk werd eveneens geselecteerd voor de televisie-opname.

Succesvol

“Eerst dacht ik ‘wat moet ik met zo’n kunstwerk’?”, bekent directeur Max de Jong. “Maar naarmate het project vorderde, begon ik het steeds leuker te vinden.”

Ook de samenwerking met een kunstenaar die monumentale kunst maakt, bleek succesvol. Met het eindresultaat, een helder en transparant stalen object van kunstenaar Henk Crouwel, is De Jong uitermate tevreden. Het object sluit goed aan bij het thema bouwen.

Uiteindelijk is het traject van verloting tot en met plaatsing van de kunstwerken een stuk duurder uitgevallen dan voorzien. Met name het transport van de Jaarbeurs naar de winnende instelling en het treffen van bouwkundige voorzieningen voor plaatsing zorgden voor meerkosten.

De uitzendingen van Kunstblik vinden plaats rond 18.00 uur op Nederland 1.

‘Drie dikke dames’ van kunstenares Nadjezjda van Ittersum. Foto: Dick Vader

Reageer op dit artikel