nieuws

Applaus voor Londens reuzenrad

bouwbreed Premium

londen – Eind deze week zal het 135 meter hoge British Airways London Eye, het hoogste reuzenrad ter wereld, definitief in rechte positie worden gehesen. Volgens planning hangt het 1500 ton wegende gevaarte momenteel in een hoek van 65 graden, opdat de aandrijfmechaniek van het rad kan worden geinstalleerd. Later deze maand zullen dan de eerste van de 32 in Frankrijk gebouwde glazen passagierscapsules aan het rad worden bevestigd.

Na alle tegenslagen in september beleefde het Nederlandse consortium onder leiding van Hollandia BV een uitstekend weekeinde.

Duizenden Londenaren kwamen kijken naar het langzaam oprijzende rad dat inmiddels al hoger is dan de Big Ben.

Waar een maand geleden hoofdschuddend werd toegekeken, was er nu regelmatig applaus van het publiek voor de nimmer vertoonde hijsklus, zo meldde The Times.

Ook andere Britse media, die eerder zeer kritisch waren geweest, toonden nu alleen maar bewondering voor het Nederlandse hijskarwei.

British Airways-woordvoerder Jamie Bowden spreekt van een daverend succes. “Na de problemen van vorige maand hebben we ontdekt wat er fout was en de veranderingen doorgevoerd die het hijsen nu wel mogelijk hebben gemaakt”.

Voor de tweede poging werden tientallen strandjacks aangepast en getest in Rotterdam. In totaal is bijna zes kilometer kabel aangespannen om het enorme wiel op te hijsen en in positie te houden.

Zaterdagochtend werd daarmee begonnen.

De eerste dag werd de nagestreefde hoek van dertig graden probleemloos gehaald.

London Eye is het op drie naar hoogste bouwwerk in de Britse hoofdstad. Volgens eigenaar en exploitant British Airways zal het reuzenrad als gepland draaien op 31 december. Het publiek kan een paar weken daarna de eerste tochtjes boven Londen maken. Een omwenteling duurt ongeveer dertig minuten.

De kosten van het reuzenrad bedragen rond de 110 miljoen gulden, gefinancierd door de West-Deutsche Landesbank en de Japanse Sumito Bank. Beiden verwachten hun investering binnen vier jaar terug te verdienen, met rond de twee miljoen bezoekers per jaar.

Het Londense reuzenrad zoals het nu te zien is vanuit Victoria Street. Foto: EPA

Reageer op dit artikel