nieuws

Advertentie

bouwbreed Premium

Met veel interesse lees ik al jaren Cobouw en ik vind er precies wat ik over de bouw in Nederland wil lezen. Ik ben ongetwijfeld niet de enige. Daarom vind ik de strekking van de paginagrote advertentiecampagne in Cobouw om adverteerders te trekken (Is dit waarschijnlijk?) goed gekozen. Inderdaad, wanneer je iets onder bouwprofessionals zoekt kun je er goed aan doen in Cobouw te adverteren. Tot zo ver oke.

Naar mijn mening schiet de foto die er afgelopen dinsdag bij stond echter zijn doel voorbij. Een non oke, dat is grappig – maar wat denk u te bereiken met een ‘juf-agente’ met zwoele blik en haar blouse ver opengeknoopt?

In Engeland is onlangs nog een relletje geweest, omdat daar een parlementslid zich zeer ongenuanceerd uit liet over bouwvakkers. Zo van ‘die fluiten naar alles wat vrouwelijk is en aan de steigers voorbij komt’. Hierop volgde een ludieke actie van de Engelse bouwwereld met foto’s van een prima fotomodel en bouwvakkers op een bouwplaats. Beiden gewoon als mensen zoals u en ik en niet als macho’s en lustobject. Alsof bouwvakkers alleen maar hun primaire driften zouden volgen.

Enfin, waarom ik denk dat deze foto het doel voorbij is geschoten? Ik persoonlijk kan de grap er nog wel van inzien, ik kan het relativeren, maar het werkt uitermate stigmatiserend en dat doet Cobouw geen goed en wel om de volgende redenen:

1. Het lijkt nu alsof Cobouw wil zeggen: de bouw is puur een mannenaangelegenheid. Vrouwen zijn geen bouwers. De bouw mag dan door mannen worden gedomineerd, er zijn ook zeker vrouwen bij hier en daar en het lijkt mij alleen maar goed dat het er meer worden. Ik spreek uit eigen ervaring.

2. En wat vrouwen dan wel zijn? Vrome nonnen of kinky ‘juf-agenten’. Dat is seksistisch.

Als de volgende foto van een man zou zijn van wie u zeker weet dat hij geen bouwprofessional is, kunt u het beeld dat nu is ontstaan, rechttrekken. Wat dacht u van een Urker visser, een afgeleefde leraar Latijn, een voetballer, een showpresentator of een of andere artiest? Maar dan niet meteen weer verwijfd of overduidelijk als homofiel.

Moet iets van te maken zijn lijkt mij.

ir D.W. Snip,

projectingenieur

HAM bagger- en waterbouwkundige werken

Reageer op dit artikel