nieuws

Aantal bedrijfsfaillissementen daalt

bouwbreed Premium

rotterdam – Het aantal uitgesproken faillissementen is in de eerste negen maanden van dit jaar met 28,7 procent afgenomen. Het aantal bedrijfsfaillissementen nam in dezelfde periode af met 25,8 procent. In de bouw bedroeg de daling 25,1 procent.

Dit blijkt uit cijfers van Dun en Bradstreet. Tegenover de daling staan 4283 uitgesproken schuldsaneringen, waarvan ruim 18 procent voor bedrijven. Daarmee compenseren de bijna 800 schuldsaneringen voor bedrijven de daling van 723 faillissementen bij bedrijven.

Vooral het aantal faillissementen onder eenmanszaken en vennootschappen onder firma is sterk gedaald. Deze twee rechtspersonen komen naast natuurlijke personen in aanmerking voor schuldsanering op basis van de gelijknamige wet die op 1 december 1998 is ingevoerd.

Met zijn cijfers nuanceert Dun en Bradstreet de ruzie tussen Graydon en minister Jorritsma van Economische Zaken eerder deze week. Graydon kwam toen met het bericht dat het aantal faillissementen en schuldsaneringen met 75 procent was gestegen en weet dat aan een vooruitlopen op het wegvallen van de vestigingseisen.

Dit schoot minister Jorritsma in het verkeerde keelgat, omdat zij warm voorstander is van nog verder uitkleden van de Vestigingswet bedrijven. Jorritsma wees er op dat een groot deel van de faillissementen en schuldsaneringen sloeg op natuurlijke personen. Dat wordt nu door Dun en Bradstreet gedeeltelijk bevestigd.

Op pagina 2: Het failliet van cijfers.

Reageer op dit artikel