nieuws

‘Aannemers onderschatten hun voorbereidingstijd’

bouwbreed Premium

amsterdam – Problemen tussen aannemer en projectontwikkelaar ontstaan bijna altijd voordat de eerste paal wordt geslagen. “Als het mis gaat is dat tijdens de opstartfase. Er zijn aannemers die de voorbereidingstijd van een bouwproject structureel te licht inschatten.”

Aan het woord is Han Michel, directeur van De Principaal, de projectontwikkelingspoot van de Amsterdamse corporatie De Key. De Principaal is zowel binnen als buiten de hoofdstad actief.

Het verweer van aannemerszijde dat veel van de problemen in de opstartfase zijn te herleiden tot een overspannen situatie in de bouw, met aan een kant een krappe arbeidsmarkt en aan de andere kant enorm veel werk, wuift Michel van de hand. “Ik weet het, ze beroepen zich op overmacht. Maar in feite zijn de problemen te wijten aan gebreken binnen de organisatie. Juist in deze tijd zie je dat goed georganiseerde aannemers die hun contact met onderaannemers strak in de hand hebben, afstand nemen van de bedrijven die in gebreke blijven.”

Volgens Michel komen zowel grote als kleine aannemers hun verplichtingen soms niet na. “Je kunt niet zeggen dat het bij een speciale groep aannemers vaker mis gaat dan bij een andere. Zo zou ik ook niet durven beweren dat het in de regio vaker mis gaat dan in de stad of omgekeerd.”

Overspannen

Michel erkent dat de bouwmarkt overspannen is. Dat heeft gevolgen voor de wijze waarop De Principaal aannemers aantrekt. “In een situatie als deze werken we met vertrouwde relaties. We voeren dan een ‘een op een’ aanbestedingsbeleid: we benaderen een aannemer uit ons bestand. In de regel besteden we meervoudig onderhands aan, waarbij ook nieuwe aannemers een kans krijgen.”

De Principaal werkt zowel met grote als met kleine ondernemers, afhankelijk van het werk. “We hebben een middelgroot bestand van aannemers. We proberen goede relaties te continueren.”

Michel en zijn projectleiders evalueren elk project. “Het is heel belangrijk dat een aannemer zorgvuldig bouwt. Daar kijken we dan naar tijdens die evaluaties. Met de bedrijven waarover we tevreden zijn, zetten we de relatie voort.”

Niettemin komt het voor dat een nieuwe aannemer moet worden gezocht. Deze hoeft niet uit de regio te komen. “Grote aannemers hebben meestal vestigingen door het hele land, dus dan speelt afstand niet. Maar willen we met een kleiner bedrijf in zee, dan letten we wel op de

afstand. Ook kijken we naar de aard van het bedrijf en de specialisaties. We vragen ook wel eens informatie bij een collega ontwikkelaar, maar dat komt eigenlijk zelden voor.”

Kan Michel, directeur De Principaal: “We hebben een middelgroot bestand van aannemers met wie we regelmatig samenwerken.” Foto: Dijkstra

Reageer op dit artikel