nieuws

A-bladen regelen werk aan kozijnen en kappen

bouwbreed Premium

amsterdam – De stichting Arbouw legt op de A-bladen ‘Kozijnen stellen’ en ‘Kappen’ uit hoe timmerlieden in overeenstemming met de arbobepalingen kozijnen kunnen transporteren en stellen en dakkappen kunnen plaatsen.

In de nieuwe bladen maken de cao-partijen afspraken over het verminderen van zware lichamelijke belasting. Met de A-bladen vult de bouwnijverheid de Arbowet op eigen wijze in.

Het A-blad voor de kozijnen staat handmatig tillen en stellen van deze geveldelen tot maximaal 25 kilo door een persoon toe. Twee personen moeten kozijnen van meer dan 25 maar minder dan 50 kilo op hun plek zetten. Gewichten van meer dan 50 kilo mogen alleen met hefwerktuigen worden verplaatst.

Het A-blad voor de kappen schrijft voor dat gewichten van meer dan 25 kilo niet handmatig naar het dak mogen worden gebracht. Spijkerhaken of ringnagels mogen alleen mechanisch worden aangebracht. Handmatige verwerking blijft beperkt tot maximaal een uur, verdeeld over een hele dag.

Hulpmiddelen

Kozijnen moeten zoveel mogelijk met hulpmiddelen worden vervoerd. Voor horizontale verplaatsingen komen onder meer de transportrolschaats, rolboys, zwaarlastrollers en platenkarren in aanmerking. Bij verticaal transport valt te denken aan een vrachtwagen met zelflosser, een hijskraan of een verreiker met hijsjuk.

Dergelijke aanbevelingen doet ook het A-blad voor de kappen. Hier voorkomt het werken met (goot)steigers dat de stellers de elementen niet staande kunnen aanbrengen. Werken met zelfdragende dakelementen of dakelementen met scharnierende knieschotten zorgt ervoor dat het personeel niet zelf de knieschotten moet kantelen en stellen.

Reageer op dit artikel