nieuws

Zweden minder gekant tegen deelname euro

bouwbreed

stockholm – Zweden lijkt zich gewonnen te geven voor de euro. De regerende sociaal-democraten, intern verdeeld over de Economische en Monetaire Unie (EMU), schuiven steeds meer op in de richting van deelname aan de Europese eenheidsmunt.

De Zweedse minister van Handel, L. Pagrotsky, zei gisteren in de Duitse zakenkrant Handelsblatt dat zijn partij, de SDP, begin volgend jaar een speciaal congres houdt over de monetaire eenwording van Europa. Als de partij instemt met deelname aan de euro, zal daarover in 2001 een referendum plaatsvinden.

De Zweedse regering besloot ruim anderhalf jaar geleden dat het land niet tot de eerste groep landen zou behoren die de gemeenschappelijke munt in 1999 wilden introduceren. Stockholm ondervond te weinig steun van de Zweedse bevolking.

Een groep vooraanstaande ‘backbenchers’ onder de sociaal-democraten pleitte vorige week al in een open brief voor de euro. Volgens hen kan Zweden door de gemeenschappelijke economische markt binnen de Europese Unie niet achterblijven bij andere eurolanden. Ook de Liberale Partij en de Conservatieven, gesteund door het bedrijfsleven, zijn pro-EMU.

De Zweedse bevolking heeft zich in recente opiniepeilingen minder afwijzend getoond over de gemeenschappelijke munt. In een enquete begin deze week zei 38 procent strikt tegen de komst te zijn van de euro in Zweden. In december vorig jaar was dit nog 44 procent. Een meerderheid is er echter nog niet: 45 procent is voorstander van deelname aan de EMU.

Eventuele toetreding wordt sowieso een heikele zaak. De sociaal-democraten vormen onder premier G. Persson een minderheidsregering. Voor het beleid zijn ze vooral op steun aangewezen van de Linkse Partij (voormalige communisten) en de Groenen. (ANP)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels