nieuws

Karakteristieke gevel trekt veel aandacht

bouwbreed

zoetermeer – Het is eigenlijk een beetje gek gezicht: de gevel van het voormalig cultureel centrum ‘de Boerderij’ in Zoetermeer die daar moederziel alleen en met behulp van stempels overeind wordt gehouden. “De gevel trekt ook behoorlijk wat aandacht”, zegt Robert van der Schalk, uitvoerder van Weboma.

De Westlandse bouwer realiseert achter de gevel aan de Voorweg nu acht vrije sectorwoningen met prijzen die varieren van drie- tot vijfhonderdduizend gulden. De oorspronkelijke boerderij dateert uit 1919. Begin jaren zeventig kreeg het onderkomen regionale bekendheid toen er zich een cultureel centrum vestigde.

Onder de naam ‘De Boerderij’ timmerde het centrum tot 1998 flink aan de weg met onder andere popconcerten. Daarna betrok het op een steenworp afstand van de boerderij een nieuw onderkomen. Hierdoor was het karakteristieke optrekje vrijgekomen voor een woonfunctie.

Maar Zoetermeer wilde het historische gebouw behouden. In opdracht van Bouwmaatschappij Weboma die het pand van de gemeente aankocht, maakte het Haagse architectenbureau Kuiper-Oosterheert-Wubben een plan waarin de gevels en de spanten behouden zouden blijven. De binnenkant van de boerderij zou tot uiterst riante eengezinswoningen worden verbouwd.

“Maar bij het strippen van het pand werd duidelijk dat de zijgevels en vooral de spanten zo slecht waren dat sloop onvermijdelijk zou zijn”, vertelt Van der Schalk. Het liefst wilde de bouwer ook de voorgevel neerhalen, maar Zoetermeer heeft hier een stokje voor gestoken. De plannen werden bijgesteld. De gevel zou worden gespaard terwijl de ombouw in boerenstijl opnieuw moest worden opgetrokken. “Zo komt er nu een klassiek gebouw met nieuwbouwkwaliteit terug”, zegt uitvoerder Van der Schalk. Hij is zichtbaar trots op dit project. “Het is nieuwbouw gecombineerd met zorgvuldige renovatie en restauratie. Want dat moet je niet onderschatten. We maken ook de oude gevel weer helemaal als nieuw. Maar we moeten heel voorzichtig te werk gaan omdat die gevel wel moet blijven staan.”

Zo is er om schade aan de gevel door het heien zoveel mogelijk te voorkomen, gebruik gemaakt van zogenoemde vibropalen. “Het gaat hier om grondverdringende palen die in de grond worden nageheid. Het is voor het eerst dat een dergelijk systeem bij een omvangrijk woningproject als dit is toegepast. En met resultaat, want de gevel heeft helemaal niets te lijden gehad. De bebouwing hier omheen trouwens ook niet.”

Van der Schalk en zijn mannen zijn nu begonnen met de opbouw van de woningen. Elke woning krijgt aan de zijkant een eigen ingang.

Als alles meezit, worden de eengezinswoningen in de loop van augustus dit jaar opgeleverd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels