nieuws

Bouw in zijn sas met Ierse uitzendkrachten Vervolg van pagina 1

bouwbreed

helmond – Het Helmondse uitzendbureau DA en A roemt de Ierse uitzendkrachten die ook in de bouw worden ingezet: “Ze spugen in hun handen en steken gelijk de handen uit de mouwen.”

Voor Franken is de bouwwereld onbekend terrein. Bijna 25 jaar zat hij in de confectie; de zaak overgenomen van zijn vader. Het bedrijf dat in ateliers gordijnen maakte, had 130 werknemers in dienst. Nadat vier jaar geleden het bedrijf werd opgekocht, haalde Franken zijn vliegbrevet en vloog toeristen en zakenlui naar grand-prix of naar een golfbaan. Totdat Jan Driessen van DA en A zijn weg kruiste en hem vroeg bij hem te komen werken. DA en A, dat zo’n duizend ambtenaren heeft gedetacheerd, kreeg een nieuwe tak erbij waarmee Franken werd belast; het werven van buitenlandse werknemers voor onder meer de bouw. Zijn vliegbrevet komt hem uitstekend van pas; hij haalt persoonlijk de Ierse werknemers op.

De ondernemer legde contact met het Geldropse bedrijf Tilborghs, waar ijzer wordt gevlochten. Eigenaar Tilborghs is tevreden over de Ieren, zegt Franken. Maar de toekomst ziet Franken somber in. “Bouwbedrijven geven aan dat ze niet genoeg mensen kunnen krijgen. Het tekort aan arbeidskrachten had nog gegroeid als 1998 een goede zomer was geweest. Bedrijven houden hun hart vast als 1999 wel mooi weer met zich meebrengt. Ik word nu veelvuldig gebeld, om werknemers te leveren. Er is werkelijk een groot tekort.”

Voorlopig gaat hij nog adverteren in het westen van Ierland. Maar ook andere gebieden in Ierland kunnen oproepen verwachten. Ook het voormalige Oost-Duitsland staat bij DA en A in de belangstelling. “We willen voor alle uitzendkrachten de huisvesting, belastingen en bijvoorbeeld het geven van Nederlandse les netjes regelen. Met het wegvallen van de Europese grenzen is het gemakkelijker om personeel te werven.”

De politiek toont inmiddels interesse voor de aanpak van DA en A, maar wil arbeidsbureaus niets verwijten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels