nieuws

Zeven naoorlogse wijken krijgen voorbeeldstatus

bouwbreed

rotterdam – Zeven plannen om de vormgeving van naoorlogse stadswijken te verbeteren, hebben van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) de voorbeeldstatus gekregen. Het gaat om plannen in Papendrecht, Terneuzen, Hoogvliet, Rotterdam, Amsterdam en Hoogeveen.

Vier van de zeven plannen zijn in uitvoering of al gereed. De plannen voor Terneuzen, Hoogvliet en Hoogeveen zijn in de voorbereidingsfase. Deze krijgen elk een bedrag van 60.000 gulden voor verdere ontwikkeling op vormgevingskwaliteit.

Bijlmerdreef

Amsterdam viel twee keer in de prijzen. Het eerste betreft bouwplannen voor de Bijlmerdreef van de architecten Claus en Kaan. Het gaat hierbij om koop- en huurwoningen. Volgens de jury heeft het plan voorbeeldwaarde, omdat wordt geprobeerd het imago van de Bijlmer te verbeteren met exclusieve koopwoningen en goede vormgeving.

Het tweede Amsterdamse bouwplan dat de voorbeeldstatus kreeg, is het project Kleine U en Grote U in Geuzenveld-Slotermeer. Hier worden onder meer ouderenwoningen en sociale huurwoningen gebouwd. Ook komen er een psychiatrische ‘woonvoorziening’ en winkels. De jury prijst het plan vanwege de vormgeving en omdat het goed past binnen de totaalaanpak van de Westelijke Tuinsteden.

Het plan Veerweg in de wijk Kraaihoek-Noord in Papendrecht kreeg de voorbeeldstatus vanwege de combinatie van architectuur en het bouwen van 170 eengezinswoningen in hoge dichtheid.

‘De prominente kwaliteit van groen en water’ was voor de jury reden om het plan Dura-Coignetgebied in de wijk Zalmplaat te Hoogvliet de voorbeeldstatus te geven. Hier verrijzen 435 woningen.

Hart

Vrijstaande woningen en twee- en drie-onder-eenkappers in plaats van dicht op elkaar staande flatgebouwen, leverden het plan Hart van Triniteit in Terneuzen de voorbeeldstatus op.

In het plan de Horsten Nieuwe Stijl in het Rotterdamse Zuidwijk werden 777 huizen en 18 bedrijfsruimten vervangen door 653 nieuwe woningen en drie nieuwe bedrijfsruimten. Bovendien werden veel huizen gerenoveerd. De jury prees de communicatie tussen bewoners en stedenbouwkundigen en de positieve uitstraling van De Horsten op de omliggende wijken.

Het plan de Fazant in Hoogeveen waar op kleine schaal wordt gesloopt en gebouwd voor ouderen, kreeg de voorbeeldstatus, omdat met een relatief kleine ingreep een grote verandering is bereikt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels