nieuws

Witte Huis gaat ondergronds

bouwbreed Premium

new york – “Werk in uitvoering – Verontschuldigingen voor de overlast.” Deze en andere waarschuwingen zijn continu te vinden in en om het Witte Huis in Washington. Aan de ruim tweehonderd jaar oude ambtswoning van Amerika’s president valt altijd wel wat te veranderen, aan te passen of te herstellen.

Op officiele foto’s ziet het er prachtig uit. Maar wat televisiekijkers niet zien, is de chaos achter de gesloten deuren. De ruimte is veel te klein voor president Clinton en zijn staf. De gangen staan vol met archiefkasten en kisten; er is onvoldoende opslagruimte. Komt er een collega-staatshoofd dineren, dan brengen verhuisfirma’s tafels, stoelen en alles wat verder nodig is. Na het dessert wordt alles weer afgevoerd.

Enkele jaren geleden werd besloten het Witte Huis op de volgende eeuw voor te bereiden. Het gebouw, waarvoor de eerste steen gelegd werd in 1792, is een nationaal monument. Verdiepingen erop zetten of vleugels aanbouwen is er niet bij. Dus is er maar een uitweg: onder de grond.

Voor het presidentiele gezin komt er een hypermodern ondergronds recreatiecentrum en opslagruimten, veiligheidsdienst en pers krijgen meer lucht, alles aangepast aan moderne communicatie-eisen. Ook komt extra kantoorruimte onder de tuin – aan de zuidkant – en onder het Lafayette Park aan de noordkant. De parkeergarage kan straks 1100 auto’s bergen. “Toekomstige presidenten krijgen een moderne woon- en werkruimte in een historische omlijsting”, zegt renovatie-coordinator Ann Smith.

Kritiek

Voor de werkzaamheden, die over twintig jaar klaar moeten zijn, is 300 miljoen dollar uitgetrokken. De plannen zijn rond en het Congres zal binnenkort de financiering goedkeuren. De enige ernstige kritiek geldt de lange renovatieperiode. “Als dit het hoofdkwartier van een groot bedrijf was, zou de zaak in twee jaar rond zijn. Nu wordt het Witte Huis twintig jaar lang een puinhoop en dat is nergens voor nodig”, meent Norman Koonce, voorzitter van de Amerikaanse Stichting voor Architectuur.

Reageer op dit artikel