nieuws

Wethouder knokt voor Weiwerd

bouwbreed Premium

delfzijl – Sinds januari is Hink Ketting wethouder voor GroenLinks in Delfzijl. Al jarenlang vecht hij, samen met de Stichting Behoud Weiwerd, voor het overeind houden van het kleine dorp dat vecht tegen de oprukkende industrie.

Langzaam maar zeker wordt Weiwerd door de grote jongens in het havengebied ‘opgevreten’. Zeker nu de meerderheid in het college, met Ketting als enige tegenstander, afgelopen week voor sloop van drie woningen heeft gestemd, lijkt het dorp definitief van de kaart te worden geveegd. Toch zet Ketting door.

Ooit vormde het dorp Weiwerd de buffer tussen de chemische industrie van Dow Chemicals in Delfzijl en de ‘bewoonde wereld’. Nu bestaat het grotendeels uit opslagplaatsen. Maar er zijn ook nog drie woningen. Een is inmiddels ‘gestript’, twee zijn gekraakt.

Ketting strijdt voor het behoud van de woningen, maar lijkt te hebben verloren nu het Havenschap Groningen Seaports via de rechter een sloopvergunning wil afdwingen en het college, dat een mandaat heeft, in meerderheid voor sloop is.

Teleurgesteld

“Graag had ik nog tot eind september gewacht”, zegt een teleurgestelde Ketting. “Ik was nog volop in bespreking met de stichting, het Havenschap en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Er zijn wel degelijk alternatieven. De huizen kunnen voor kleinschalige bedrijvigheid worden gebruikt. Ik zit echt niet te wachten op van die grote prefab loodsen die er zullen komen.”

Ketting had zo graag gewild dat de structuur van de wierden in het gebied te zien zou blijven. “Grootschalige industrie komt er toch niet. Daarvoor is het dorp niet gebouwd en er is ook geen bestemming als zodanig. Ik had willen wachten met sloop. Want alles wat je sloopt, krijg je nooit meer terug.”

Samen met de ROB en de Stichting Behoud Weiwerd was de wethouder druk bezig met een levensvatbaar plan. Eind deze maand zouden daarover gesprekken worden gevoerd. “Op de bestaande fundamenten van de woningen zou herbouw kunnen worden gepleegd. Dat is onderzocht. Op die manier kan het dorp met kleinschalige bedrijvigheid blijven bestaan.”

Weinig of niets blijft over van Weiwerd nu de sloop van de laatste woningen niet meer tegen te houden lijkt. Toch heeft Ketting nog een sprankje hoop. “De afspraken voor een nieuw bestemmingsplan zijn nog niet helemaal om zeep geholpen. De stichting heeft schorsing van het besluit van B en W gevraagd. Het havenschap Groningen Seaports moet ook nog naar de rechter. Dus daar komen we elkaar wel weer tegen.”

Reageer op dit artikel