nieuws

Uitbreiding bedrijventerrein blijft overeind

bouwbreed

den haag – De kans dat het bestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg met 80 hectaren bij de Raad van State sneuvelt, is zeer gering. De uitbreiding is bedoeld voor de vestiging van zware en chemische industrie.

Dat bleek tijdens de zitting van een rechtszaak in Den Haag. Varkenshouder A. Smulders, die zijn bedrijf voert aan de Dongenseweg, vreest dat zijn bedrijf van alle uitbreidingsmogelijkheden wordt beroofd als het bedrijventerrein met 80 hectaren mag worden uitgebreid. Tevens verwacht hij een waardedaling van zijn bezit en een aantasting van zijn uitzicht.

In een onderzoeksrapport, dat tijdens de zitting werd gepubliceerd, stelt de onafhankelijke adviseur van de Raad van State dat Smulders ook zonder bedrijventerrein niet meer kan uitbreiden, omdat er op 60 meter afstand van zijn bedrijf een woning ligt. Wel heeft de raadsadviseur begrip voor het feit dat Smulders’ bedrijf in waarde zal dalen, omdat er ook nog een rondweg en een goederenspoor op zijn grond zijn geprojecteerd.

Overlast

Ook het feit dat er vooral zware industrie op het bedrijventerrein Vossenberg-West moet komen, kan tot milieuoverlast leiden.

Volgens de raadsadviseur is het dan ook verstandig dat de gemeente met Smulders gaat praten over een mogelijke bedrijfsverplaatsing of een andere regeling. Immers, als Smulders blijft zitten kan dat weer nadelige gevolgen hebben voor de milieuvergunningen van de toekomstige bedrijven op Vossenberg-West.

De vraag is echter of de Raad van State de gemeente zal dwingen met Smulders in overleg te gaan. Het bestemmingsplan lijkt in elk geval op een haar na rond. De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Reageer op dit artikel