nieuws

Timmerhoutindustrie praat over fusie

bouwbreed Premium

oslo – De Noorse timmerhoutindustrieen Moelven en Forestia zijn onderhandelingen begonnen over een fusie. Als de bundelingspoging slaagt belanden ze op de ranglijst van Scandinavische producenten van gezaagd hout op de vierde plaats, met een omzet van 3,5 miljard kroon (950 miljoen gulden) en een productievolume van 1,7 miljoen kubieke meter per jaar.

Forestia is onderdeel van het hout- en papierconcern Norske Skog. Moelven is een zelfstandige onderneming, waarvan de aandelen staan genoteerd aan de beurs van Oslo. De zagerijen van Moelven liggen voor een groot deel echter in Zweden.

De drie grootste concurrenten van Forestia en Moelven zijn Metsa Timbers, UPM-Kymmene en EnsoStora.

Een fusie zou duidelijk tegemoetkomen aan de behoefte aan schaalvergroting in de zagerijbranche in Zweden en Noorwegen. Finland ging de twee landen hierin al voor. De branche heeft te kampen met zwakke rendementen, maar Moelven boekte desondanks onlangs bevredigende resultaten. Norske Skog wil al langer af van de timmerhoutproductie. Juist met het oog op afstoting van de zagerijen werden deze ondergebracht in een afzonderlijke maatschappij.

Twee jaar geleden zaten de twee partners ook al om de tafel voor fusiebesprekingen, maar toen wilde Norske Skog ook de spaanplaatfabrieken inbrengen. Het overleg strandde destijds op de prijs.

Reageer op dit artikel