nieuws

SP stelt vragen over ‘stinkende diesels’

bouwbreed

den haag – Het is de SP een doorn in het oog dat over geelektricificeerd spoor steeds vaker ‘lawaaierige en stinkende’ diesellocomotieven rijden. Voor de spoorwegmaatschappijen een stuk goedkoper, zo onderkent Kamerlid Poppe, want bij het laden, lossen of rangeren hoeft niet van locomotief te worden gewisseld. Maar het betekent een zware belasting voor het milieu en veel stankoverlast voor omwonenden.

Nu de Betuwelijn wankelt als gevolg van het schrappen van de Noordtak, stelt Poppe, is de kans groot dat aanzienlijk meer goederenverkeer over bestaand spoor door steden en dorpen dendert. Spoorwegmaatschappij Transcare heeft al aangekondigd een aantal diesellocs aan te schaffen voor het goederentransport. Dit is tien tot vijftien procent goedkoper dan elektrische locomotieven.

Poppe wil van milieuminister Pronk weten of het mogelijk is spoorwegmaatschappijen te verplichten elektrische locomotieven in te zetten voor trajecten ‘die geheel onder de draad liggen’.

Reageer op dit artikel