nieuws

Scholen en cultuur beheersen Haarlem Nieuwbouw Toneelschuur op Appelaarterrein

bouwbreed

Elke plaats heeft zijn eigen bouwprojecten. In deze rubriek worden de belangrijkste bouwlocaties van een specifieke gemeente belicht. Vandaag Haarlem.

Onderwijs, theater en voetbal lijken de bouw in Haarlem te beheersen. Zo krijgt de scholengemeenschap het Nova-college grootschalige nieuwbouw aan de Zijlweg. Daar moet in 2001 een schoolgebouw staan met een oppervlakte van 13.800 vierkante meter. “Daarna komt er nog eens 12.000 vierkante meter bij. Dat gebouw moet in 2010 worden opgeleverd”, aldus een woordvoerder van het college.

Het worden geen traditionele schoolgebouwen met klaslokalen. “Je kunt niet in lokalen denken want die zijn allemaal hetzelfde en dat is iets voor de basisschool, niet voor het middelbaar onderwijs. Onze nieuwbouw bestaat uit verschillende soorten onderwijsruimten.”

Ook op het gebied van cultuur staat Haarlem heel wat te wachten. Zo zijn er gevorderde plannen om zowel de Stadsschouwburg als het Concertgebouw te restaureren. Het meest ingrijpende plan op cultureel gebied is echter de nieuwbouw van de Toneelschuur. Dit experimentele theater kampt al een tijd met huisvestingsproblemen. Daarom is een plan ontwikkeld om op het terrein van de voormalige drukkerij van Johan Enschede, het Appelaarterrein, nieuwbouw te realiseren voor het theater. Het gaat om een gebouw met een grote en een kleine theaterzaal en twee bioscoopzaaltjes. De ontwerper van het theater, Mecanoo architecten, heeft zijn plan inmiddels afgerond. “De puntjes moeten nog een op de ‘i’ worden gezet”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Maar eigenlijk is het ontwerp klaar. Het wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad.”

Met de plannen voor een nieuw voetbalstadion nabij station Spaarnwoude is het nog lang niet zo ver. Het project staat nog in de kinderschoenen. “Wat we zeker weten, is dat het geen Arenastadion wordt”, aldus een gemeentewoordvoerder. “Het moet een middelgroot stadion worden met plaats voor ongeveer 20.000 mensen.” Over de exacte lokatie bestaat nog geen zekerheid. In de omgeving van het station zijn twee plekken die in aanmerking komt. De besluitvorming daarover moet nog plaatsvinden.

Reageer op dit artikel