nieuws

Roermond zoekt plaats om te groeien

bouwbreed

Twee grote revitaliseringsprojecten in voorbereiding

Elke plaats heeft zijn eigen bouwprojecten. In deze rubriek worden de belangrijkste bouwlocaties van een specifieke gemeente belicht. Vandaag Roermond.

Met 45.000 inwoners is Roermond een stad met groeipotentie, ingeklemd tussen de Maas en de Duitse grens. De afgelopen jaren is het gemeentebestuur daarom op zoek gegaan naar bestaande locaties in de stad die mogelijkerwijs als woningbouwgebied kunnen dienen.

De speurtocht is succesvol geweest. Momenteel zijn er twee grote revitaliseringsprojecten in voorbereiding: Roermondse Veld en Kemp/Kitskensberg. Doel van de revitalisering is verlaging van de gemiddelde leeftijd van de bewoners door een groot deel van de huidige woningen in de twee achterstandswijken te slopen. Hiervoor in de plaats moeten diverse typen woningen komen, waardoor ook jongere gezinnen deze wijken aantrekkelijk gaan vinden. “Een verschil in woningaanbod moet deze wijken opplussen”, legt T. Metsemakers van de afdeling Voorlichting van de gemeente Roermond uit.

Volgens Metsemakers heeft Roermond een flinke groeipotentie, maar worden de mogelijkheden om uit te breiden enorm beperkt door de ligging van de stad tussen de Maas en de Duitse grens. “Er bestaat een aanzienlijk kwantitatief tekort aan woningen in Roermond. Vooral koopwoningen tot 300.000 gulden en huurwoningen in de sociale sector zijn enorm gewild, maar simpelweg moeilijk te krijgen.”

Toch richt het stadsbestuur zich niet volledig op het zo snel mogelijk bouwen van zo veel mogelijk woningen. Zo heeft de stad met het vrijwel afgeronde woningbouwproject Mussenberg enkele honderden kwalitatief hoogwaardige woningen in de aanbieding. Binnen enkele jaren moeten er ook nog eens duizend woningen gereed komen in het plan Oolderverste, waarvan de ontwikkeling door Stienstra Projectbouw onlangs is begonnen.

Maar er is meer. Binnen nu en tien jaar moet ook het plan Roerdelta worden verwezenlijkt. Dit plan maakt onderdeel uit van de 25 Stad en Milieu-projecten in Nederland. “De Roerdelta is eigenlijk de verbinding tussen de binnenstad van Roermond en de Maas. Een bedrijvengebied, waar binnen tien jaar alle bedrijven moeten verdwijnen en waarvan de grond versneld wordt gesaneerd. Hierdoor kunnen we ook hier een nieuwe woonwijk bouwen van 600 tot 800 woningen”, aldus Metsemakers.

Voor een relatief kleine stad in het zuiden van het land staat er in Roermond de komende jaren genoeg op stapel.

Reageer op dit artikel