nieuws

Proef met meting gevoelstemperatuur ‘Apparaat zinvol en verantwoord toepassen’

bouwbreed Premium

hoofddorp – Binnenkort start een experiment met het meten van de gevoelstemperatuur op de bouwplaats. Als het werkt, zullen uitvoerders uitgerust worden met meetapparaatjes. De omvang en de locatie van de proef moeten nog worden vastgesteld.

“Ik ga er vanuit dat het experiment doorgaat”, zegt drs. A.A. Boot, hoofd personeel en organisatie van Dura Vermeer in Hoofddorp. De afspraak is in april gemaakt tijdens de onderhandelingen met het CNV, waarbij Boot aanwezig was namens VGBouw. Hoewel ‘april doet wat hij wil’ is de buitentemperatuur geen aanleiding geweest om het experiment al te beginnen.

Nu de winter er weer aankomt, bieden leveranciers van meetapparaten hun producten aan. Evano Instruments uit Wezep bijvoorbeeld vraagt aandacht voor de Kestrel 3000, een handzaam apparaatje met twee toetsen en een relatief groot display. De Kestrel 3000 meet de luchtsnelheid, de luchttemperatuur en de relatieve vochtigheid. Hij rekent bovendien het dauwpunt, de gevoelstemperatuur en de warmte-index uit. Een ander apparaatje voor het meten van de gevoelstemperatuur is de Windwatch van Homeij BV in Oisterwijk. Het komt uit Zweden, weegt circa vijftig 50 gram en is bestand tegen de meest barre weersomstandigheden.

Zorgvuldig

Niet bekend

De gevoelstemperatuur is de uitkomst van een rekensom met de windsnelheid en de luchttemperatuur als parameters. Het meten van de gevoelstemperatuur zou gekoppeld kunnen worden aan de premie voor het Risicofonds, bovenop de andere maatregelen zoals het afschermen tegen wind, afdichten met glas, verwarmen van de bouwplaats en het dragen van aangepaste winterkleding.

Reageer op dit artikel