nieuws

Plan buitengebied Lichtenvoorde mogelijk vertraagd

bouwbreed

LICHTENVOORDE – Bij de gemeente Lichtenvoorde is iedereen stomverbaasd over een uitspraak van de Raad van State. Lichtenvoorde zou verzuimd hebben om in het huis-aan-huis blad aan te geven hoe burgers bezwaar kunnen maken tegen een overheidsbesluit. De gemeente ontkent dit ten stelligste.

“Wij hebben de originele krant opgediept en de tekst uit de Staatscourant komt precies overeen met de tekst in het huis-aan-huisblad. Wij snappen er niets van”, zegt loco-secretaris Ph. De Bruijn.

Door de vermeende fout loopt de behandeling van het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Lichtenvoorde waarschijnlijk forse vertraging op. De gemeente en negen particulieren tekenden beroep aan bij de Raad van State.

De provincie Gelderland maakte bezwaar tegen de hoeveelheid bebouwing van twintig agrarische percelen. In haar ogen moest het bouwblok kleiner zijn dan de aangegeven een hectare per perceel, omdat de terreinen dicht bij verzuringgevoelige gebieden liggen. De gemeente en de betrokken boeren kwamen hiertegen in het geweer. De gemeente is van mening dat milieuwetgeving niet in een bestemmingsplan kan worden geregeld.

Gelijk

Hoe het ook zij: de Raad van State kan dankzij zijn eigen vormfout geen uitspraak doen. Volgens De Bruijn hoeft het hoger beroep niet te lang te duren. “Als de Raad erkent dat ze een fout heeft gemaakt, dan hoeft er wat mij betreft niet weer een procedure te worden opgestart. Wij weten zeker dat we het gelijk aan onze kant hebben. Hoe de Raad van State bij zijn uitspraak komt, weten we niet. Het contact is zeer afstandelijk. Misschien is er iets met kopieren fout gegaan.”

De gemeente Lichtenvoorde heeft haast met de slepende zaak. De spanning bij de boeren in het Vragender Veen loopt op, omdat ze nu wel eens willen weten wanneer en hoeveel ze kunnen bouwen. De gemeente heeft voor het bewuste gebied een voorlopige voorziening aangevraagd.

Reageer op dit artikel