nieuws

Opnieuw cel geeist na flessentrekkerij

bouwbreed

den haag – Tegen twee Haagse ‘projectontwikkelaars’, die aannemers en bouwmaterialenleveranciers dupeerden, zijn in hoger beroep opnieuw celstraffen van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, geeist wegens flessentrekkerij. De zaak diende voor het Haagse gerechtshof.

Beide mannen (55 en 60) hoorden diezelfde straffen vorig jaar bij de Haagse rechtbank al eisen, maar toen werden ze vrijgesproken wegens gebrek aan ‘wettig en overtuigend’ bewijs. Het openbaar ministerie tekende beroep aan. Tot teleurstelling van hofaanklaagster mr. M. Ter Hart motiveerde de rechtbank de vrijspraak destijds niet uitgebreid. Volgens haar is er wel degelijk genoeg bewijs: in de vorm van getuigenverklaringen; in de vorm van verklaringen van de verdachten; en in de vorm van feiten die wat de aanklaagster betreft voor zichzelf spreken.

Zoals de diverse aannemers en leveranciers die door het hele land voor ruim acht ton waren benadeeld door het tweetal. Ze werden door de Hagenaars ontvangen in dure hotels. De 60-jarige directeur van de Antilliaanse bv ‘Bon Bini’ (die volgens justitie ‘leeg’ is) stelde hen aan de hand van protserige brochures enorme overzeese projecten in het vooruitzicht en vroeg offertes.

Geen gulden

Vooruitlopend op die offertes bestelden de Hagenaars alvast allerhande bouwmaterialen, apparatuur en diensten, maar afgezien van een kleine aanbetaling zagen de leveranciers geen gulden meer. Van de beloofde glamoureuze projecten zelf vernamen de aannemers natuurlijk ook niets meer. En als de slachtoffers in Den Haag om hun geld kwamen, verwezen de zakenlui naar elkaar of naar hun schimmige bv’s.

Alleen de 60-jarige Hagenaar kwam gisteren naar de zitting. Gestoken in keurig donkerblauwe blazer rommelde de druk pratende en bewegende verdachte voortdurend in twee zakenkoffers, het ene na het andere papier eruit vissend. Zijn drukdoenerij en schijnbaar grenzeloze vitaliteit stonden in schril contrast met de lichamelijke toestand waarin de diabetes- en hartpatient feitelijk verkeert: de man is de afgelopen jaren honderden keren naar het ziekenhuis geweest, waar hem onder andere een been is afgezet. Afgelopen juli zou hij nog een lichte hartaanval hebben gehad.

De andere verdachte bevindt zich vermoedelijk in het buitenland. Hij is nooit aangehouden. Er lopen nog civiele claims tegen de twee. Volgens de 60-jarige verdachte was geen sprake van fraude maar van ‘misverstanden’. De advocaten bepleitten wederom vrijspraak. Het hof doet op 29 september uitspraak.

Reageer op dit artikel