nieuws

NVB waarschuwt voor loskomen ‘bouwprop’ Vinex ‘Groot aantal nieuwe woningen ineens op de markt’

bouwbreed

den haag – Een enorme hoeveelheid nieuwbouwwoningen dreigt binnen zes maanden de markt te overspoelen. Het gaat om de ‘bouwprop’ die is ontstaan door trage procedures. De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) is bezorgd over deze ontwikkeling. Zeker als de hypotheekrente gaat stijgen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars zal het echter zo’n vaart niet lopen.

Het merendeel van alle grotere bouwlocaties kampt met vertragingen. In de meeste gevallen wordt deze vertraging veroorzaakt door opstartproblemen. “Het vergt even voordat de bouwproductie op stoom komt”, zegt een woordvoerster van de Leidschendamse Vinex-locatie Leidschenveen.

Maar vaak zijn het ook inspraakprocedures of trage besluitvorming die een remmend effect op de nieuwbouwproductie hebben (gehad).

Een voorbeeld van zo’n vertragende inspraakprocedure is de bouwlocatie Saendelft bij Zaanstad. Al sinds begin dit jaar ligt hier de bouw stil, met als direct gevolg een dramatisch 1999 voor NBM Amstelland.

N. Rietdijk, directeur van de NVB, spreekt letterlijk van een stuwmeer aan bouwplannen die in de loop der jaren is ontstaan. “Stroperige procedures hebben de realisering van zowel grotere als kleinere locaties vertraagd. Maar vroeg of laat komen die plannen toch los.”

Aanmeldingen

En Rietdijk verwacht dat dit moment met rasse schreden naderbij komt. Een signaal in die richting is wat hem betreft het aantal aanmeldingen van woningen bij de garantieverlenende instellingen.

In de afgelopen zes maanden groeide het aantal nieuwe aanmeldingen “vrij abrupt met zo’n 20 procent.” Rietdijk: “Tussen het moment van aanmelden en bouwen zit meestal zo’n vier tot zes maanden.”

Gevolgen

Naar de gevolgen hiervan voor de markt zegt Rietdijk alleen maar te kunnen gissen. “Het is duidelijk dat de kans op een ontspannen markt door een gebrek aan bouwmogelijkheden aan onze neus voorbij is gegaan. Alle ingredienten zoals consumentenvertrouwen, goede economie en lage rentestand waren aanwezig. Maar door ruis in de besluitvorming en langdurige procedures is de verkoop van nieuwbouwhuizen dus zelfs met drie procent gedaald ten opzichte van 1998. Komen de huizen nu in een keer op de markt, en stijgt ook nog eens de rente, dan zal het klimaat voor koopwoningen wel eens minder uitbundig kunnen worden.”

Rijtjeswoning

Volgens de NVB krijgen bij een instortende markt de rijtjeswoningen het zwaarst te verduren. Rietdijk: “Onze zorgen gaan dan ook vooral uit naar de doorsnee tussenwoning van het type beukmaat vijf meter veertig zonder franje. Of het kleine appartement van de categorie vijf hoog en zonder voorzieningen.”

De Nederlandse Vereniging van Makelaars zegt bij monde van Y. Geerts niet onder de indruk te zijn van een mogelijk losschietende bouwprop. “De markt kan momenteel heel wat huizen aan. Het zorgt er ook voor dat de enorme stijging van de huizenprijzen stopt.”

Prijsstijging

Als voorbeeld voor deze ontwikkeling noemt Geerts het stadsgewest Haaglanden. “Daar zitten een paar grote bouwlocaties bijelkaar en zie je dat de woningprijs in de afgelopen maanden met acht procent is gestegen. Dat is lager dan in de rest van het land, waar de stijging gemiddeld op veertien procent uitkwam.”

Volgens de woordvoerster van de makelaars zijn het ook niet de rijtjeswoningen die bij een instortende markt de klappen krijgen. “De slecht onderhouden woningen in de minst populaire wijken ondervinden als eerste de gevolgen. Daarom zeggen we tegen de gemeente ook steeds: let nu op de bestaande wijken.”

Op pagina 3: ‘Vinex-woningen geleidelijk op de markt brengen’.

De gegevens van een aantal grote bouwlocaties op een rij. Duidelijk zichtbaar is dat na de nodige vertraging er heel wat woningen ‘boven de markt’ zweven. Infographic Cobouw/Johan van Spanjen

Reageer op dit artikel