nieuws

Noorse bouwbonden blazen laagconjunctuuralarm af

bouwbreed Premium

oslo- De bouwconjunctuur in Noorwegen ontwikkelt zich veel beter dan verwacht. De crisisachtige situatie die de brancheorganisaties een jaar geleden op zich af zagen komen, heeft in de jongste prognose het veld geruimd voor een uitgesproken optimisme.

Er tekenen zich zelfs problemen af bij de recrutering van voldoende arbeidskrachten, stellen de drie belangrijkste bouwwerkgeversbonden.

Het gunstige perspectief is vooral te danken aan de bouw voor bedrijfs- en utiliteitsdoeleinden. In dat verband worden genoemd de plannen voor een groot IT-centrum op het areaal van de buiten gebruik gestelde luchthaven Fornebu bij Oslo en een ziekenhuis in Trondheim.

De woningbouw vertoonde in het eerste halfjaar een teruggang met twintig procent, maar de orderontvangst heeft desondanks het hoogste niveau bereikt sinds 1995. Op basis daarvan gaan de organisaties ervan uit, dat de komende twee jaar telkens rond de 20.000 huizen worden gebouwd. Dat aantal blijft nog ver achter bij de vraag. Die ligt naar het oordeel van de conjunctuuranalisten op 30.000 per jaar. Als die ook echt zouden worden gebouwd, zou direct een groot tekort aan personeel ontstaan. Nu al moeten jaarlijks 9000 nieuwe bouwvakkers worden gerecruteerd om het hiaat op te vullen van de werknemers die ermee stoppen.

Op het ogenblik telt de bouw en gww 135.000 arbeidsplaatsen. Dit aantal groeit in 2001 naar 139.000. Stabiliteit in de bouwbranche is voor het aantrekken van voldoende jongeren van doorslaggevend belang. Dat is de reden, dat branche en overheid een speciale commissie hebben gevormd, die ervoor moet zorgen dat publieke werken beter worden gepland.

Reageer op dit artikel