nieuws

Nieuwe directeur Vesteda gelooft in kwalitatieve stad

bouwbreed Premium

maastricht – Bijna een kwart eeuw was mr. Huub Smeets (52) betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van stedenbouwkundige plannen in Maastricht. Afgelopen weekeinde kondigde Smeets, directeur Stadsontwikkeling en Grondzaken, aan dat hij per 1 januari 2000 overstapt naar het bedrijfsleven.

Smeets treedt toe tot de directie van Vesteda Management BV, eigendom van het ABP. Vesteda is eigenaar van 50.000 huurbeleggingswoningen, waarvan 25.000 in de vier grote Nederlandse steden en marktleider in dit segment.

Zijn aankondiging van vertrek sloeg in Maastricht in als een bom.

Smeets kreeg reeds eerder riante aanbiedingen, maar hield de boot steeds af. “Ik ben verknocht aan de stad en hou ervan”, zegt hij.

Toen hij na een korte tussenpauze, van 1983 tot 1986, terugkeerde naar Maastricht, trof hij vooral kwantitatieve in plaats van kwalitatieve bouw aan. Het roer moest om. “Kwaliteit moet je organiseren. Ik ben daar hardnekkig mee bezig geweest.”

Onder de leiding van Smeets zijn grote stedelijke vernieuwingsprojecten tot stand gekomen, zoals de nieuwe stadswijk Ceramique, het plan Annadal, de Maasoevers, de Hoge Fronten en het Herdenkingsplein. Op stapel staan nog de projecten Markt-Maas en de Noord-West Entree.

Bondgenootschap

Smeets streeft in zijn werken naar een bondgenootschap met de politiek, de bouwwereld en de burgerij. Zijn nieuwe job vindt hij “zeer uitdagend”. Hij gelooft in de maakbaarheid van grote steden. “De stad is niet verloren”, benadrukt hij. Het aantal woningen dat Vesteda beheert, is voor hem geen graadmeter, wel de kwaliteit. “Er zullen bestaande projecten worden gesloopt, dat kan gemakkelijk in deze tijd en op aardige locaties nieuwe woningen worden gebouwd worden.”

De opdracht die Smeets meekrijgt is het voeren van een scherpe acquisitie en het ABP, nog honderd procent eigenaar van Vesteda, op grotere afstand te krijgen.

Mr. H. Smeets.

Reageer op dit artikel