nieuws

Nieuw belastingplan veroorzaakt verbouwinghausse

bouwbreed

den haag – Door het schrappen van de aftrekpost onderhoud voor particuliere verhuurders, krijgen aannemers het de komende twee jaar extra druk. Het NVOB heeft nu al aanwijzingen dat extra veel wordt verbouwd voordat het belastingvoordeel in 2001 komt te vervallen.

Toch zijn de aannemers niet onverdeeld gelukkig met dit gevolg van het belastingplan van het ministerie van Financien dat gisteren is gepresenteerd.

NVOB-woordvoerder Heutink laat een onverholen waarschuwing horen. Het belastingplan werkt op de korte termijn weliswaar productieverhogend, maar “dat zal slechts tijdelijk zijn. Voor de iets langere termijn zijn de nieuwe belastingplannen funest. Ik wil niet direct het woord verpaupering in de mond nemen, maar mensen zullen minder snel geneigd zijn hun bezit te onderhouden. Bovendien werkt het plan zwartwerk in de hand.”

Hypotheekrente

Het ministerie van Financien maakte gisteren de veranderingen in het fiscale regime bekend. In het oog springen de verhoging van het btw-tarief van 17,5 naar 19 procent, invoering van milieuheffingen en afschaffing van hypotheekrente voor een tweede woning.

VNO-NCW en MKB Nederland vinden het kwalijk dat kleine ondernemers onevenredig hard worden getroffen. DGA’s, directeuren die de meerderheid van de aandelen van hun bedrijf in handen hebben, zijn zo’n 20 procent duurder uit, hebben de werkgeversorganisaties berekend. Dat is een direct gevolg van de tariefverhoging van 25 naar 30 procent op aanmerkelijk belang uit een onderneming.

Het midden- en kleinbedrijf vreest dat veel ondernemers zich door de nieuwe plannen gedwongen voelen de bv de rug toe te keren en hun heil in een andere, goedkopere rechtsvorm zoeken. “Dit is een ongewenste beweging, omdat een bv een helder instrument is voor groeiende kleine en middelgrote bedrijven”, stelt het MBK in een eerste reactie.

De Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs wijst ook op een ander “sterk discriminerend” nadeel voor bv’s. DGA’s moeten 30 procent belasting gaan betalen over huuropbrengsten. Datzelfde tarief wordt in rekening gebracht op het verschil tussen aan- en verkoopprijs bij de verkoop van een bedrijfspand.

Het AVBB deelt de zorgen over de gevolgen van zwaardere belasting van directeuren-eigenaren. Ook vreest het bouwbedrijf dat het hogere btw-tarief meer zwartwerk tot gevolg zal hebben. Woordvoerder Sleddering benadrukt dat het daarom van groot belang is dat het Rijk de renovatiesector kiest voor het experiment met het lage btw-tarief. “Van zwartwerk komt geen cent belastinggeld binnen”, beargumenteert hij. De uitkomst van die discussie komt pas met Prinsjesdag naar buiten.

Reageer op dit artikel