nieuws

Netelenbos: Risico’s metro Amsterdam aanvaardbaar

bouwbreed

den haag – Amsterdam loopt weliswaar risico’s bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn, maar die zijn aanvaardbaar. Dat heeft minister Netelenbos van Verkeer aan de Tweede Kamer geschreven. “De voorgestelde bouwtechnieken raken de grenzen van de bestaande techniek”, laat de bewindsvrouw niettemin weten.

Ze heeft zelf geen omkijken naar eventuele kostenoverschrijdingen bij de aanleg van de metrolijn, die 2,4 miljard gulden gaat kosten. Voor de zomer sloot Netelenbos een akkoord met Amsterdam over de financiering. Ze stort een keer een bedrag in de hoofdstedelijke kas, waarin 200 miljoen voor dekking van risico’s is meegenomen. Tegenvallers tijdens de bouw komen geheel voor rekening van de gemeente, die later niet meer kan aankloppen voor extra geld.

Vooral de bouw van de stations Ceintuurbaan en Vijzelgracht is niet zonder risico’s. Over het hele traject zal de noodzakelijke tunnel worden geboord. Door het stratenpatroon te volgen, het boren onder funderingen te vermijden en de tunnel diep aan te leggen, wordt volgens Netelenbos schade aan de omgeving voorkomen. Maar omwonenden maken zich grote zorgen. Ze verwachten dat hun woningen zullen verzakken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels