nieuws

Minister blijft bij standpunt dodenweg

bouwbreed

heerenveen – Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat lijkt niet te buigen voor de druk van de provincie Friesland en de gemeente Harlingen om toch extra geld vrij te maken voor de verdubbeling van de N31 tussen Harlingen en Zurich, ofwel de dodenweg. Bij de opening van de vernieuwde A32 bij Heerenveen zei ze nogmaals hiervoor geen extra middelen vrij te maken. De gemeente Harlingen laat het er echter niet bij zitten. Een gesprek moet uitkomst bieden.

De gemeente Harlingen reageerde teleurgesteld op de uitspraak van de Netelenbos. “Het is pertinent een foute opvatting wanneer de minister zegt dat de regio zelf de verdubbeling moet betalen als ze dat zo graag wil”, aldus voorlichter S. Brandsma. “De N31 is een rijksweg en dus moet het rijk de verdubbeling betalen.”

De oplossing die de minister aandroeg om de verdubbeling met Langman-gelden te bekostigen, wijzen alle Friese bestuurders af. Andere projecten als de verdubbeling van de weg tussen Leeuwarden en Drachten of de aanleg van de rondweg rond Sneek zouden dan in het gedrang komen.

Verdubbeling van de N31 is noodzakelijk om de weg veiliger te maken. Er gebeuren jaarlijks vele ongelukken op de negen kilometer lange autoweg die tussen twee snelwegen ligt. Volgens de gemeente Harlingen is het gevaar alleen te bezweren door te weg te verdubbelen. Maatregelen als pijlen op de weg of het plaatsen van waarschuwingsborden, lijken niet het gewenste effect te hebben.

Reageer op dit artikel