nieuws

Meldpunt voor bouwdiefstallen

bouwbreed Premium

kortrijk – De Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf (NCB) in Belgie gaat een centraal meldpunt voor bouwdiefstallen oprichten. Dat heeft de NCB, de nationale aannemersbond bij onze zuiderburen, meegedeeld tijdens de opening van de vakbeurs voor bouwmachines Matexpo in de West-Vlaamse stad Kortrijk.

Volgens de NCB worden in Belgie jaarlijks voor honderden miljoenen franks aan machines en materialen gestolen op bouwwerken.

Een speciale werkgroep gaat zich bezighouden met de preventie en bestrijding van bouwdiefstallen. Volgens de aannemersbond krijgen deze meer en meer het karakter van een plaag. De belangstelling van de dieven is breed, van bakstenen, tegels, zakken cement en isolatiemateriaal tot boormachines, kranen en vrachtwagens. Doorgaans hebben zij geen enkele moeite allerlei bouwmaterialen mee te nemen, want er is vaak geen bewaking, terwijl dure bouwmachines in het gunstigste geval in een houten keet worden geparkeerd.

De NCB werkt nu aan een databank waar iedere aannemer die het slachtoffer is geweest van een bouwdiefstal, zich kan melden. In Groot-Brittannie bestaat een dergelijke databank reeds. Ze werd er in 1995 opgericht en blijkt een succes.

Dankzij dit meldpunt wordt in Groot-Brittannie jaarlijks voor een bedrag van 15 tot 20 miljoen gulden gestolen materiaal teruggevonden.

Reageer op dit artikel