nieuws

Meer ruimte voor startende ondernemer

bouwbreed

den haag – Het wordt gemakkelijker een bedrijf te beginnen. En eenmaal aan de slag krijgt de ondernemer meer mogelijkheden om te groeien. Met dit doel heeft staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) gisteren een breed pakket maatregelen gepresenteerd.

Het pakket voorziet in een gedeeltelijke intrekking van de Vestigingswet, belastingtechnische voordelen en het verminderen van administratieve rompslomp.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat het aantal jaarlijks startende ondernemers in 2002 is gestegen van 40.000 naar 50.000. Daarmee begint Nederland weer een beetje in de pas te lopen met het buitenland. Het aantal starters in Nederland blijft sinds 1995 achter bij de Europese Unie en de Verenigde Staten. Bovendien zijn de Nederlandse starters in het algemeen weinig vernieuwend.

De nota ‘De ondernemende samenleving; meer kansen, minder belemmeringen voor het ondernemerschap’ bevat volgens de staatssecretaris louter praktische en concrete maatregelen. “Dit is geen papieren nota.”

Vestigingswet

Ybema verwacht veel van de gedeeltelijke afschaffing van de Vestigingswet; die moet jaarlijks 1600 starters extra opleveren. In 2006 wordt de wet helemaal afgeschaft.

Op fiscaal gebied kunnen startende ondernemers een voordeel van in totaal 845 miljoen gulden tegemoet zien. Onder meer de vennootschapsbelasting over winsten tot 50.000 gulden daalt van 35 naar 30 procent. Verder wordt flink gesnoeid in allerlei administratieve regels, waardoor het gemakkelijker wordt personeel in dienst te nemen.

Ondernemers kunnen straks terecht bij een overheidsloket voor al hun zaken. Volgend jaar begint daarmee een proef in Groningen, Drenthe en Noord-Holland.

Aanpassing van de Faillissementswet moet ertoe leiden dat surseances van betaling minder vaak eindigen in faillissement. Tenslotte wil de staatssecretaris de aandacht voor het ondernemerschap in het onderwijs bevorderen. Begin volgend jaar is een plan van aanpak gereed.

Reageer op dit artikel