nieuws

Madurodam krijgt sondeerwagen van jarig adviesbureau GeoDelft

bouwbreed

den haag – Het Delftse adviesbureau voor geotechniek en milieu GeoDelft vierde zijn vijfenzestigste verjaardag in Madurodam. De miniatuurstad ontving een model van de nieuwste sondeerwagen en het restauratiefonds voor de Zuiderkerk in Enkhuizen werd aangevuld.

GeoDelft heeft de Zuiderkerk in Enkhuizen geadopteerd. Het zal gratis veld- en laboratoriumonderzoek doen en een advies opstellen over het funderingsherstel van dit monument. Bovendien collecteert het adviesbureau voor de restauratie van de Zuiderkerk. Het schip van de kerk is getordeerd, de achterkant draait naar links en de voorkant naar rechts. Dat komt door een fout in de fundering.

Miniatuurwagen

De burgemeester van Delft, H.M.C.M. van Oorschot, overhandigde het model van een sondeerwagen van GeoDelft aan Nils van Mooij, de burgemeester van Madurodam.

De wagen zal een plaatsje krijgen in de miniatuurstad. ’s middag en ’s avonds stonden lezingen, spellen, rondleidingen en optredens van internationale dansgroepen op het feestprogramma. Dit alles onder het motto ‘De wereld wordt kleiner’.

Gouden tijden

GeoDelft mag dan een oud adviesbureau zijn, met projecten als de Betuwelijn, de Hogesnelheidslijn en de Tweede Heinenoordtunnel beleeft het gouden tijden. Ook op het gebied van het milieu valt het nodige te adviseren, zoals bij de aanleg van de Volgermeerpolder en de Diemerzeedijk.

Volgens ing. Joost Wentink, algemeen directeur van GeoDelft, gaat het daarbij steeds meer om het beheersen van risico’s, het inschatten van waarschijnlijkheden en het volgen van de werkelijke ontwikkelingen.

Ingrijpen is alleen nodig als het echt mis gaat. Vroeger gingen de ingenieurs op de fiets naar een project, nu zijn ze vaker op kantoor en gebruiken de nieuwste digitale technieken.

Kenniscentra

In de toekomst overleggen ze via elektronische netwerken en maken gebruik van kenniscentra om problemen op te lossen. Maar in feite verschilt die werkwijze niet zoveel van die uit de beginjaren van GeoDelft, vindt Wentink. De geo- en milietechniek blijft een specialistisch gebied met veel kennis en ervaring, waarbij teams intensief samenwerken met internationale collega-organisaties. Dat zal ook de komende vijfenzestig jaar zo blijven.

Reageer op dit artikel