nieuws

Luxe watervilla storm- en feestbestendig

bouwbreed Premium

Van onze correspondent

Bert Pots

amsterdam – Riante villa’s drijvend op het water. Ooms Bouwmaatschappij BV in Avenhorn heeft uit Canada de techniek gehaald om te voldoen aan de vraag naar luxe woningen. Bovendien worden de waterwoningen duurzaam en energiezuinig gebouwd.

Model ‘lighthouse’ ligt afgemeerd aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. In de schaduw van de IJ-toren is het niet meer dan een poppenhuis. Maar in vergelijking met de traditionele woonark met een opbouw van hooguit anderhalve etage is het een riante villa.

Het woord woonark gebruikt projectmanager Gijsbert J. van der Woerdt liever niet. Voor de waterwoning van drie etages is een totaal andere techniek gebruikt.

Het geheim bevindt zich onder water. De eigenlijke woning rust op een onzinkbaar platform. Een kern van polystyreen wordt omhuld met beton. Dikte en omvang van het platform – minimaal zes, maximaal 12 meter breed- wordt aangepast aan volume en gewicht van de opbouw. De diepgang van een platform loopt uiteen van 90 tot 120 centimeter. De hoogte boven de waterlijn bedraagt een halve meter.

In licentie

De proefwoning, met een bewoonbaar oppervlakte van 180 vierkanter meter, is voorzien van alle denkbare comfort. Het huis weegt 76 ton. Platform en opbouw nemen elke ongeveer de helft van het totale gewicht voor hun rekening. De gebruikte basistechniek, engineering en constructiemethode voor het platform zijn door Ooms Bouwmaatschappij in licentie verworven van IMFS, International Marine Floatation Systems Inc. Dit bedrijf heeft al twintig jaar ervaring met ontwerp en productie van honderden waterwoningen en andere drijvende objecten. Bij de eerste ontwerpen voor de Nederlandse markt ligt de engineering ook nog in Canadese handen. “Het vaststellen van het juiste volume is ingewikkelder dan je denkt. Het bereiken van de optimale stabiliteit vraagt veel rekenwerk”, aldus Van der Woerdt.

De proefwoning beweegt op de golfslag van de IJ-haven, maar kan volgens Van der Woerdt een zeer zware storm moeiteloos doorstaan. En als bij een feestje vijftig man tegelijk naar hetzelfde raam hollen, dan zal het huis hooguit een centimeter overhellen.

Vinyl

Ooms neemt zelf de opbouw van de waterwoningen voor zijn rekening. Het bedrijf heeft een lange ervaring in de toepassing van houtconstructiebouw. In een eigen productiehal worden de lichte wandelementen samengesteld. Voor de buitenzijde wordt gemoffeld aluminium gebruikt. “Andere materialen zijn denkbaar. Vinyl is heel goed te gebruiken. De productie is niet milieuvriendelijk, maar de levensduur maakt veel goed. Maar in de Nederlandse markt heeft vinyl geen goed imago. Ten onrechte, naar onze smaak.”

Uitvoering is binnen een termijn van enkele maanden mogelijk. De prijs ligt daarbij op Randstad-niveau: 3000 tot 5000 gulden per vierkante meter. Maar de kosten van het bouwrijp maken van de bouwlocatie worden uitgespaard. Ook is een waterkavel vaak goedkoper dan een stukje grond.

In het uiterlijk van de modelwoning is de buitenlandse invloed onmiskenbaar aanwezig. Wel hebben de ontwerpers de villa aangepast aan het Nederlandse bouwbesluit. Zo zijn de verdiepingshoogten tien centimeter verruimd. Canadese ontwerpen zijn geen voorwaarde. Ooms kan ook werk van Nederlandse architecten in productie nemen.

Het bedrijf ziet het liefst kleinschalige waterwijken verrijzen. Daarover wordt met diverse gemeenten gesproken. Onder meer met Amsterdam over een waterwijk in IJburg. Overeenstemming daarover is er nog niet. Wel zijn er orders voor de bouw van drijvende botenhuizen en een voorlichtingscentrum. In het laatste geval worden meerdere platforms aan elkaar gekoppeld.

De bewoner bereikt via een fraai ogende wenteltrap de verdiepingen.

Foto’s: Dijkstra

De watervilla ligt aan de

Oostelijke Handelskade in Amsterdam te wachten op kijkers en kopers.

Reageer op dit artikel