nieuws

Luidruchtige symfonie voor zes heimachinisten

bouwbreed

leeuwarden – Letterlijk en figuurlijk een doorslaand succes, zo noemden omstanders het heiconcert dat woensdagmiddag in Leeuwarden werd gegeven. Ter ere van de bouw van de eerste woningen op de Vinex-locatie Hempens-Teerns componeerde musicus Peter Vulperhorst een muziekwerk voor in totaal zes heimachines. Met behulp van zo’n veertig kleine en grote drums en ander slagwerkmateriaal werd het concert uitgevoerd.

Twee heikranen stonden pal naast het podium waar de slagwerkgroep optrad. De andere vier hiestellingen stonden verspreid over de Vinex-locatie zelf. De verste kraan stond zeker enkele honderden meters verderop. De spreiding zorgde oor een indrukwekkend stereo-effect.

De heistellingen zijn eigendom van Altenburg Heibedrijf BV in Heeg en Jac. Knol BV in Aldeboarn. De machinisten, bijgestaan door slagwerkgroep Circle Percussion, stonden met behulp van draadloze koptelefoons in verbinding met de regie. Ze hadden bladmuziek waarop stond aangegeven wanneer ze een tik op de paal moesten geven. “Bijzonder knap gedaan”, aldus een van de honderden toeschouwers, die tijdens het rumoerige concert naar de bouwlocatie kwamen gesneld.

Drie fasen

In totaal worden de komende jaren op deze Vinex-locatie 1750 woningen gerealiseerd in een ruim opgezet plan met veel water, bos, open weide- en natuurgebieden. Het plangebied is onderverdeeld in drie fasen. De eerste fase omvat de bouw van zo’n duizend huizen. De huizen worden ontwikkeld door Vestia Projectontwikkeling, Van der Werf’s Bouwbedrijf, Tadema Project, Pre-Bo-Hus Projectontwikkeling, Volker Stevin Ontwikkelingsmaatschappij en BEMOG Projectontwikkeling.

De voorhamers van

slagwerkgroep

Circle Percussion

harmonieren perfect

met de heistelling.

Foto: Alex J. de Haan

Reageer op dit artikel