nieuws

Ludieke actie moet aanleg Betuwelijn een dag vertragen

bouwbreed Premium

meteren – De aanleg van de Betuwelijn met een dag vertragen. Dat is het doel van een groep actievoerders die opereert onder de naam GroenFront. Ze hebben deze week uitgeroepen tot ‘Actiekamp Betuwelijn Dood Spoor’.

Dinsdag staat de vreedzame bezetting van een bouwterrein op het programma. De dagen daarna volgen onder meer een ‘stop the train disco’ en een benefietpicknick met buurtbewoners. Dat heeft GroenFront bekend gemaakt.

De actiegroep heeft niet de illusie dat ze de aanleg van de Betuwelijn daadwerkelijk kan stoppen. Niettemin willen de actievoerders op ludieke wijze uiting geven aan hun onvrede met de bouwplannen.

GroenFront bezet sinds januari drie panden in Meteren (gemeente Geldermalsen), die eigendom zijn van de NS. Daarnaast hebben actievoerders ook nog vijf andere NS-panden gekraakt die op het trace van de Betuweroute liggen.

“De aanleg van de Betuwelijn is uit milieukundig, economisch en infrastructureel oogpunt onzinnig omdat het beste alternatief, de binnenvaart, veel minder milieubelastend is en alle vrachtvervoer aankan”, aldus de actievoerders. “Ook zijn voor een goed functionerende binnenvaart geen ingrijpende maatschappelijke en landschappelijke veranderingen nodig. Daarbij komt dat de Duitse spoorwegen niet voldoende capaciteit hebben voor en geen behoefte hebben aan de Betuwelijn.”

GroenFront verwacht geen grote problemen bij de bezetting van de bouwplaats. “We zullen er alles aan doen alles vreedzaam te laten verlopen”, aldus een woordvoerder. “We hebben goed contact met de mensen op de bouw. Veel bouwvakkers zien de Betuweroute ook niet zitten. Het is hun werk nou eenmaal, maar eigenlijk hoeft het voor hen niet. Daarom hebben ze vandaag maar een vrije dag genomen.”

NS Railinfrabeheer neemt volgens een woordvoerster een afwachtende houding aan. “Wat er precies gaat gebeuren, weten we nog niet. Maar waar dat mogelijk is, hebben we maatregelen genomen om problemen te voorkomen.” Tot nu toe hebben de spoorwegen geen hinder ondervonden van de actievoerders. “Ze zitten er al sinds januari en tot nu is het altijd goed gegaan.”

Reageer op dit artikel