nieuws

Langdurig werklozen gaan aan de slag via IJmondse Bouw- en Opleidings Pool

bouwbreed Premium

amsterdam – IJmond krijgt een ‘filiaal’ van de Amsterdamse Bouw- en Opleidings Pool (BOP). Nog dit jaar moeten vijftien langdurig werklozen via de IJmondse BOP aan een baan worden geholpen. Er zijn plannen om in nog meer Noord-Hollandse regio’s ‘filialen’ te vestigen.

Het IJmondse project biedt plaats aan vijftien langdurig werklozen uit de regio. De deelnemers worden vooral aan het werk gezet in de gww-sector in en rond IJmond. Tegelijkertijd volgen ze theorieonderwijs aan een streekschool. “Het is de bedoeling dat ze zo dicht mogelijk bij huis bouwen”, zegt projectleider Bob Henfling.

De Bouw- en Opleidingspool dateert uit 1995. Hij biedt langdurig werklozen de mogelijkheid in de praktijk, met aanvullend theorie-onderwijs, te worden opgeleid voor een baan in de bouw. Inmiddels hebben vijfennegentig langdurig werklozen uit Amsterdam via de pool gewerkt. Van hen vonden vijfenzeventig een baan. Doorgaans gaat het om allochtonen vanaf vijfentwintig jaar.

Subsidie

Het project in IJmond wordt gedeeltelijk betaald met Europese subsidiegelden. Opleidingsinstituut SPG Heerhugowaard verzorgt de theorielessen. De ‘boppers’ werken voor zowel grote als kleinere aannemers uit de bouw en de gww-sector.

“Ik ben erg tevreden over de resultaten van de BOP”, zegt Henfling. “De meesten die er aan zijn begonnen hebben een baan gevonden. Wie een diploma behaalt, heeft zeker werk. Maar er is ook een groot aantal mensen die geen diploma hebben, maar toch een baan in de bouw vinden. Daarnaast hebben circa vijfentwintig mensen werk in een andere sector gevonden. Jammer dat ze niet in onze branche terecht zijn gekomen, maar natuurlijk is het hartstikke goed dat die jongens aan de bak zijn. Daar gaat het uiteindelijk om.”

Volgens Henfling maakt het voor de aannemers niets uit dat het grootste deel van de deelnemers niet uit Nederland komt. “Mijn ervaring is dat het ze niets kan schelen. Die jongens worden afgerekend op wat ze kunnen, niet op afkomst of huidskleur.”

De BOP streeft er naar jaarlijks vijftig deelnemers in de pool te hebben, maar dit is tot nu toe niet gehaald. “Toch houden we vast aan dat streefgetal. Uiteindelijk moet het ons lukken.”

Henfling vindt het jammer dat er geen vrouwelijke ‘boppers’ zijn. “Het moet mogelijk zijn 10 procent vrouwen te vinden”, zegt hij met stellige overtuiging.

Het liefst zou de projectleider zien dat het systeem van de bouwpool zich over de hele provincie uitbreidt. “Daar werken we aan. Stapje voor stapje komen we verder. Je kunt niet ineens de wereld verbeteren.”

In 2000 loopt het convenant van de Amsterdamse Bouwpool af. Het is de bedoeling direct nieuwe afspraken te maken voor de periode tot 2004.

Reageer op dit artikel