nieuws

Lamp van de toekomst gaat mensenleven mee

bouwbreed

sheffield – De lamp van de toekomst gaat een leven lang mee. Dat heeft een onderzoeker van de Universiteit van Cambridge, prof. Colin Humphreys, verklaard.

De basis van de lamp vormt een recent ontwikkeld materiaal, galliumnitride, dat intens licht geeft en veel minder stroom gebruikt dan gewone gloeilampen. Lampen op basis van de nieuwe stof worden op het ogenblik beproefd in verkeerslichten in Londen en Bristol.

Galliumnitride is waarschijnlijk de belangrijkste nieuwe stof die is ontwikkeld sinds het silicium werd gevonden, aldus onderzoeker Humphreys.

Het zal volgens hem een revolutie teweegbrengen in de elektronica en kan dienen om de capaciteit van cd’s te vergroten en laserchirurgie te verbeteren. Dat komt doordat de laser van violet licht die galliumnitride geeft een kortere golflengte heeft dan de huidige roodlichtlasers.

Galliumnitridelampen zijn klein, gebruiken slechts eenvijfde van de stroom die normale lampen gebruiken en worden, tot nu toe, alleen gemaakt door het Japanse bedrijf Nichia Chemical Industries.(anp)

Reageer op dit artikel