nieuws

Kilometerrecord buizen in zee

bouwbreed Premium

oslo – De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft in het afgelopen seizoen op 13 kilometer na 1200 kilometer aan transportbuizen in zee gelegd, een record voor de onderneming. Dat komt door de aanleg van de gastransportleiding Europipe II, die ondanks aanvankelijke vertragingen volgens het oorspronkelijke schema op 1 oktober in gebruik kan worden gesteld. De vertragingen zijn ingehaald doordat ook afgelopen winter is doorgewerkt. Normaal loopt het seizoen voor de aanleg van transportleidingen in zee van april tot oktober.

Europipe II is 650 kilometer lang. De leiding, die loopt van Karstí aan de Zuid-Noorse kust naar Emden in Noord-Duitsland, heeft een investering gevergd van bijna 2 miljard gulden. Dit bedrag is opgebracht door een consortium van oliemaatschappijen, waaronder Shell, en de Noorse overheid. De staatsmaatschappij Statoil is operator voor Europipe II, dat 18 miljard kubieke meter aardgas per jaar kan vervoeren. Het totale aantal gerealiseerde transportleidingsprojecten onder leiding van Statoil was dit jaar negen. Volgend seizoen worden het er zes. Een nieuwe verbetering van het kilometerrecord zit er volgens het concern niet in.

Reageer op dit artikel