nieuws

Kerk in Groenlo tijdelijk zonder spits

bouwbreed Premium

GROENLO – De Calixtuskerk in Groenlo wordt ontdaan van de torenspits. Volgende week valt het besluit over de datum van restauratie.

Vijf van de acht houten stijlen waarop de spits rust zijn verrot. Recent zijn al stukken lood en hout naar beneden gekomen. Om geen enkel risico meer te lopen, wordt de spits verwijderd.

De vijf eikenhouten stijlen worden vernieuwd, evenals het loodwerk en de leien dakbedekking. De kosten bedragen circa 1,2 miljoen. Dat is zes ton hoger dan de gemeente Groenlo had ingeschat. De gemeente hoopt nu op subsidies van onder meer de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

“We kwamen meer mankementen tegen dan we hadden verwacht”, zegt architect H. Boerman van het gelijknamige architectenbureau uit Steenderen. “De gehele spitsconstructie is namelijk bekleed met lood en dus zie je de schade niet gemakkelijk. De bonte knaagkever en houtrot zijn de boosdoeners. Bovendien was het lood niet erg deskundig aangebracht, waardoor de houtconstructie als het ware verstikte.” De kever heeft zich zelfs een weg door het lood gegeten. In het lood zitten kleine gaatjes als bewijs. De veertien meter hoge torenspits, lantaarn en de kerkhaan worden met behulp van een kraan verwijderd. Omdat het geheel slechts 2,5 meter in doorsnede meet, zal de restaurateur geen moeite hebben het dak af te dekken. Het naar beneden takelen van de spits zal naar verwachting een halve dag in beslag nemen.

Reageer op dit artikel