nieuws

‘Kantorenmarkt krijgt zware klappen’

bouwbreed

amersfoort – Nederland krijgt over enkele jaren te maken met een enorm overschot aan kantoren. Door de groei van telewerken en de opkomst van nieuwe, flexibele kantoorconcepten daalt de vraag naar kantoorruimte sterk.

Die waarschuwing klonk afgelopen week in Amersfoort. Regus, een bedrijf dat kantoor- en vergaderruimte desgewenst per uur verhuurt, organiseerde een rondetafelgesprek tussen deskundigen op het gebied van innovatief kantoorgebruik.

De deskundigen, de meesten werkzaam in de vastgoedwereld, waren het erover eens dat het traditionele kantoor passe is.

Tele- en flexibel werken nemen naar verwachting een grote vlucht, ook omdat kantoren steeds slechter bereikbaar worden door de almaar groeiende files.

Mensen gaan vaker thuiswerken of huren tijdelijk ruimte in een kantorencentrum. Ze komen misschien nog een of twee dagen per week op het kantoor van hun werkgever.

Voor de broodnodige sociale contacten, teamoverleg of een vergadering. Dit geldt overigens lang niet voor iedereen. De eigen, vertrouwde werkkamer blijft voor velen een geliefd statussymbool.

Afnemende behoefte

Hoe dan ook neemt de behoefte aan fysieke kantoorruimte de komende jaren sterk af. Projectontwikkelaars trekken zich daar echter weinig van aan. Ze bouwen maar door, in enorme volumes.

Daardoor krijgt de toch al cyclische kantorenmarkt over twee of drie jaar een harde dreun, zo voorspelde directeur Pieter Jager van de makelaarsorganisatie Dynamis. “Kantoren bouwen, is bouwen voor leegstand.”

Heftiger

Op wat langere termijn zijn de gevolgen nog heftiger. Moderne, goed gefaciliteerde en bereikbare kantoren zijn – al dan niet heringericht – waarschijnlijk nog wel verhuur- en verkoopbaar. Maar voor oudere kantoren in de binnensteden dreigt massale leegstand, meent Hans de Jonge, directeur van de Brink Groep en hoogleraar Vastgoedbeheer en Ontwikkeling aan de TU Delft. “En wat moeten we er dan mee? Daar is nog niet over nagedacht. Dit soort kantoren is niet geschikt voor herbestemming.”

Vergenoegd

Directeur Sipke Feenstra van het organiserende Regus hoorde het geanimeerde gesprek onder leiding van televisiepresentator Rick Niemann (RTL4) ongetwijfeld vergenoegd aan. Als de deskundigen gelijk krijgen, gaat zijn bedrijf een gouden toekomst tegemoet. De ambities van Regus zijn navenant: eind volgend jaar moet iedere kantoorwerker in Nederland binnen een straal van 25 kilometer van zijn woning een Regus-kantorencentrum kunnen vinden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels