nieuws

Instellingen jeugdzorg Utrecht bouwvallig

bouwbreed

utrecht – Twintig procent van de instellingen voor jeugdhulpverlening in de provincie Utrecht kampt met groot achterstallig onderhoud. Het gaat om tientallen gebouwen die dringend een opknapbeurt behoeven.

Voor een aantal van deze instellingen biedt alleen een ingrijpende renovatie of verplaatsing nog uitkomst. Geldgebrek is de belangrijkste reden voor de slechte bouwkundige staat van veel instellingen, zegt provinciaal woordvoerder Ron van Dopperen.

“In 1992 heeft het ministerie van VWS de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulpverlening gedecentraliseerd naar de provincies. Maar het probleem is dat de bijbehorende middelen niet zijn meegekomen. De financiele problemen van de instellingen beperken zich niet tot de staat van hun huisvesting, maar hebben ook betrekking op de exploitatie van de instellingen.”

De meeste instellingen kunnen er na een fikse opknapbeurt weer tegenaan. De provincie heeft in totaal een kleine miljoen gulden gereserveerd voor deze categorie. De instellingen zelf moeten rond de twee ton opbrengen om het noodzakelijke onderhoud te kunnen laten uitvoeren.

Problematischer is het voor de urgente gevallen, zegt Van Dopperen. “Dat zijn er ettelijke.” Deze instellingen moeten of grondig worden gerenoveerd of worden verplaatst naar andere gebouwen. Volgens een voorlopige schatting is daar een bedrag van 4 tot 5 miljoen gulden voor nodig. Maar dat geld heeft de provincie niet en de instellingen evenmin. Van Dopperen: “Het is echt een groot probleem, waarvoor we nog geen oplossing hebben.”

Reageer op dit artikel