nieuws

IMF verwacht meer groei van wereldeconomie

bouwbreed Premium

den haag – De wereldeconomie groeit dit jaar harder dan verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat het groeicijfer uitkomt op 2,8 procent, terwijl in mei nog 2,3 procent was geraamd. Dat schrijft minister Zalm van Financien in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook voor Nederland is verbetering zichtbaar. Volgens het IMF komt de economische groei dit jaar uit op 2,6 procent. Dat is 0,3 procentpunt hoger dan de raming van mei. Dit cijfer is iets lager dan de 2,75 procent die het Centraal Planbureau (CPB) eind augustus nog berekende. Voor volgend jaar komt zowel het IMF als het CPB uit op 2,5 procent.

Inflatie

Over de inflatie in Nederland is het IMF duidelijk minder optimistisch. Volgens het fonds zal de geldontwaarding dit jaar uitkomen op 2,3 procent en volgend jaar op 2,1 procent. Het CPB houdt het op respectievelijk 2,0 en 1,5 procent.

Ondanks de gunstiger vooruitzichten voor de wereldeconomie ziet het IMF nog wel bedreigingen. Vooral de Verenigde Staten zijn een onzekere factor, omdat de grootste economie ter wereld volgend jaar naar verwachting een ‘harde landing’ maakt. De Amerikaanse economische groei zal met ruim 1 procentpunt zakken, van 3,7 procent dit jaar tot 2,6 procent volgend jaar.

Renteverhoging

Het Internationaal Monetair Fonds adviseert de Verenigde Staten de rente verder te verhogen om de hard groeiende economie nu alvast te temperen. Het Amerikaanse centralebankenstelsel (de ‘Fed’) heeft dit jaar tot dusver de rente twee keer een kwart procentpunt verhoogd.

In de brief van minister Zalm staat dat volgens het IMF tijdige renteverhogingen waarschijnlijk noodzakelijk zijn.

Eurolanden

Renteverhogingen zijn in Europa niet nodig, aldus het IMF. De ramingen voor de Europese Unie blijven hetzelfde. Dit jaar verwacht het monetair fonds een economische groei van 1,9 procent in de vijftien lidstaten van de EU, in 2000 zal dat 2,7 procent worden.

Voor de elf eurolanden bedragen de groeipercentages 2,1 procent (in 1999) en 2,8 procent (in 2000).

Als de economische opleving in Europa tegenvalt, ziet het IMF eerder ruimte voor een verlaging van de rente.

Reageer op dit artikel