nieuws

IJzerwarenfabriek online

bouwbreed Premium

Een toeleverancier die zijn assortiment op Internet beschikbaar maakt, heeft een stap voor op zijn concurrenten. Een goed voorbeeld van hoe dat kan is de website van Gebroeders Bodegraven, metaalwarenfabriek voor verbindingsproducten.

Vanzelfsprekend levert Bodegraven niet direct aan een aannemer of particulier, maar iedereen kan hier wel de basisinformatie van het totale productenscala bekijken. Om vervolgens een groothandel of detaillist in de eigen buurt te kunnen vinden via de interne zoekfunctie.

De meer dan een eeuw oude firma presenteert zich met een relatief eenvoudige vormgeving die geen moeite doet er modern uit te zien. Groot voordeel daarvan is dat de site snel op het scherm staat voor de surfer.

Een heldere scheiding is gemaakt tussen achtergrond- en servicerubrieken en dat waar het echt om gaat: de productinformatie. Meer dan vijftienhonderd artikelen, naast spouwankers ook producten voor bouwverankering, houtverbinding, tuinbeslag en klein ijzerwaren (zie illustratie). Een inzichtelijke tekening toont het gebruik van bijvoorbeeld een wandanker of raveeldrager met strip. Klik erop en je krijgt een lijst met alle soorten en maten van dit type. Kies een type en… Nee, verder kun je niet als anonieme bezoeker.

Heel keurig volgt daarover uitleg: “U zult begrijpen dat wij specifieke productinformatie zoals prijzen en technische gegevens niet zomaar voor iedereen beschikbaar stellen. Hiervoor heeft u een gebruikersnaam en password nodig.” Dit kun je dan wel proberen aan te vragen, maar toegang zullen ze vast niet aan iedereen verstrekken. Het gaat natuurlijk om de klant; de grossier die wil kijken wat zo’n product kost en wat de specificaties zijn.

Bestellen via de website van Bodegraven is niet mogelijk. Toch bieden zij hun relaties een andere moderne elektronische bestelwijze. Dat gaat via Electronic Data Interchange (EDI). Die koppelt twee geautomatiseerde administraties tijdelijk aan elkaar om de order klaar te maken. Op de site zijn daarvoor precies de instellingen vermeld onder de ‘meest gestelde vragen’.

Een Duitse versie van de site moet de bezoekende oosterbuur bedienen. Het handige doorklikken van de overzichtstekening naar de productenlijst is hier niet overgenomen.

Adres: www.gb.nl

Klein ijzerwaren op de site van Gebroeders Bodegraven.

Bestek-toolbox op het web

Eerst was hij er op cd-rom, nu ook op het web: de Stabu Web Toolbox. En net als het schijfje wil de site een praktisch hulpmiddel zijn om een breed scala aan bestek-informatie te kunnen raadplegen. Dus hier vindt u alles over wetten en regelgeving, de Stabu-informatiebladen, de standaard regelingen, documentatie over gezondheid en milieu, voorbeeldbestekken en Bestekservice.

Het daadwerkelijk kunnen ophalen van bestekposten ontbreekt nog, maar men zegt daaraan te werken. En helaas is de informatie over gezondheid en milieu grotendeels ontoegankelijk; er gebeurt niets als je op de knop klikt om het bestand te openen.

Niettemin is het een goed idee dergelijke standaardteksten permanent online beschikbaar te hebben, zeker omdat je als uitgever zo altijd actueler kunt zijn dan een cd-rom. Alle teksten zijn binnen te halen in ‘portable document format’ (pdf), een bestandsformaat dat met de gratis Acrobat Reader te lezen is. En te doorzoeken: je krijgt links de inhoudsopgave en rechts de eigenlijke tekst te zien. Een interne zoekfunctie helpt je de juiste informatie te vinden.

Nog beter zou natuurlijk zijn dat je alle beschikbare teksten – of een zelf te bepalen selectie – direct op de site zou kunnen doorzoeken. Nu moet je eerst het hele document binnenhalen en maar hopen dat de gezochte passage juist in dat document staat. De ontsluiting van informatie blijft zo achter bij de mogelijkheden die een doorsnee zoekmachine op een website biedt.

Adres: www.ipi.nl

Pieter van Scherpenberg, publicist over automatiseringsvraagstukken, scherpen0915netland.nl

Startpagina van de Stabu Web Toolbox.

Reageer op dit artikel