nieuws

Hypotheken leveren extra consumptie op

bouwbreed

voorburg – De Nederlandse huishoudens hebben in 1998 opnieuw meer geconsumeerd. Dat blijkt uit ‘De Nederlandse economie 1998’, uitgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consumptie is met 5,4 miljard gulden meer gestegen dan het vrij beschikbare inkomen. Een groot deel van het geld lijkt afkomstig te zijn van hypotheken. Bovendien hebben de huishoudens minder gespaard (in 1995 nog 13 miljard gulden, in 1998 nog maar 5 miljard gulden). Het financieel vermogen van de huishoudens is gestegen naar 1,5 biljoen gulden (2 biljoen vorderingen minus 0,5 biljoen schulden). Het bezit van aandelen is flink gestegen. De helft van het vermogen bestaat uit opgebouwde pensioenen en levensverzekeringen. Het grootste deel van de schulden wordt gevormd door hypotheken.

Volgens ‘De Nederlandse economie 1998’ komt de arbeidsparticipatie in Nederland op een derde plaats, na Denemarken en Groot-Brittannie. Dat komt door een relatief grote hoeveelheid deeltijdwerkers. Na Luxemburg is Nederland het land met de laagste werkloosheid, binnen de Europese Unie.

Reageer op dit artikel