nieuws

Hoogervorst: Vaker arbeidskundige betrekken bij wao-keuringen

bouwbreed Premium

den haag – De kwaliteit van de keuringen voor de wao moet beter. Nog te veel wordt alleen medisch gekeurd zonder dat wordt gekeken naar de mogelijkheden van mensen om te werken.

Dit stelt staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) in een reactie op de augustus-rapportage van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv) .

Het Ctsv schreef in zijn rapportage dat 37 procent van het totaal aantal potentiele wao’ers slechts medisch wordt gekeurd. Bij mensen met psychische klachten lag dit percentage op 48.

Hoogervorst noemt dit in strijd met de regelgeving die alleen in uitzonderingsgevallen toestaat dat mensen uitsluitend medisch worden gekeurd. Vaker dan nu moet daarom een arbeidsdeskundige bij de keuring worden betrokken. Die kan kijken of en in welke mate iemand in staat is te werken.

Winst

Volgens de bewindsman is daarin nog winst te behalen in de strijd tegen de instroom in de wao. Dit blijkt volgens hem alleen al uit het feit dat 27 procent van de groep volledig arbeidsongeschikten toch gedeeltelijk blijkt te kunnen werken. Eenmaal in de wao beland, is het veel moeilijker weer aan de slag te komen. Een betere keuring moet dit voorkomen, zo vindt Hoogervorst.

Voorts is hij van plan een klachtencommissie in te stellen voor mensen die tijdens hun sollicitatie worden beoordeeld op medische geschiktheid. Volgens het Ctsv neemt het gebruik van medische aanstellingskeuringen af. Tegelijkertijd blijken werkgevers zelf sollicitanten steeds meer vragen te stellen over hun gezondheid.

Dit is de bewindsman een doorn in het oog. Niet alleen is het in strijd met de Wet medische keuringen, ook missen werkgevers de deskundigheid om de medische geschiktheid voor een functie te beoordelen. De klachtencommissie, waaraan al hard wordt gewerkt, moet dat voorkomen.

Reageer op dit artikel