nieuws

Hochtief stapje lager in moederconcern RWE

bouwbreed Premium

essen – Het Duitse bouwconcern Hochtief moet voortaan van moedermaatschappij RWE meer dan voorheen zijn eigen boontjes doppen. Directeur Dietmar Kuhnt bereidt een reorganisatie voor waardoor Hochtief verdwijnt uit de holdingdirectie van RWE. Nog deze maand worden de details van de herstructurering verwacht.

Het gemengde concern RWE, waarvan Hochtief een volle dochter is, wil zich concentreren op de energiemarkt. Door de liberalisering van de energiewetten is de stroommarkt in heel Europa binnen korte tijd veranderd in een slagveld. In Duitsland wordt momenteel de ene na de andere warmtekrachtcentrale gesloten. De regionale beheerders vechten voor hun zelfstandigheid en zien meestal geen kans meer om bij de sterk dalende prijzen rendabel gebruik te maken van de milieuvriendelijke warmte-krachtkoppeling. RWE is behalve de moeder van Hochtief ook Duitslands grootste energiebedrijf en stoomt zich klaar om marktleider te worden in Europa. RWE realiseerde vorig jaar met ruim 145.000 medewerkers een omzet van 82 miljard gulden.

Succes

In de nieuwe plannen van RWE-directeur Kuhnt verdwijnt topman Hans-Peter Keitel van Hochtief uit de holdingdirectie en moet hij zich concentreren op het succes van zijn bouwbedrijf, waarvan onder andere Balast Nedam deel uit- maakt. Ook de directeuren van Dieter Henning (Rheinbraun), Harmut Mehdorn (Heidelberger Druck) en Dieter Drager (DEA) verdwijnen uit de holdingdirectie. Vooral de veranderde positie van Rheinbraun is opvallend, omdat dit bedrijf gespecialiseerd is in de energiewinning uit bruinkool, waarvan Duitsland voor ruim vijftien procent van zijn stroombehoefte afhankelijk is.

Het vertrek van Keitel uit de holdingtop betekent dat de topman van Hochtief zich kan storten op de aanstaande fusie met de Amerikaanse bouwgigant Turner.

Reageer op dit artikel